Novák Katalin Csíksomlyón: egy államfő boldog, ha együtt van a nemzet - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Novák Katalin Csíksomlyón: egy államfő boldog, ha együtt van a nemzet

Felemelő érzés megélni a nemzet összetartozását – összegezte Novák Katalin a Csíksomlyói búcsún való részvétel élményét szombaton, miután több százezer zarándokkal együtt vett részt a Kis- és Nagysomlyó közti hegynyeregben celebrált pünkösdszombati szentmisén.

A köztársasági elnök az őt kérdező újságíróknak elmondta: aki hozzá hasonlóan nem volt még a csíksomlyói búcsún, az talán nem is tudja megérteni azt, hogy mennyire felemelő érzés megérezni, megélni a nemzet összetartozását.

„Elhangzott ma a szentbeszédben az, hogy egy édesanya boldog, ha együtt van a család. Igaz ez egy államfőre is: egy államfő boldog, ha együtt van a nemzet és én ezt a nemzeti egységet éltem meg itt ma. Jó volt az Úristent együtt imádni” – mondta a köztársasági elnök.

A közmédiának adott interjújában Novák Katalin úgy fogalmazott: a csíksomlyói zarándoklaton együtt a keresztény hit és a magyar nemzethez való tartozás, ahol a magyarok most a békéért fohászkodtak.

Rámutatott: ez különösen felértékelődik, amikor a szomszédban kegyetlen háború dúl, amelyben magyar emberek is elveszítették életüket, és a magyarság egésze is attól tart, hogy a háború elérheti az országot.

„Ezért most a békéért fohászkodni az Úristenhez, egészen más értelmet nyert, mint korábban: ez az a béke, amit mi, magyarok szeretnénk. De szeretnénk békességet a mindennapjainkban is. Szeretnénk békességet Magyarországon és békességet szeretnénk itt, Erdélyben is, békességet magyar és magyar között, békességet magyar és román között, békességet Európában” – idézte az MTI Novák Katalint.

A köztársasági elnök a szentmise után meglátogatta a csíksomlyói barokk kegytemplomot, amelynek a hársfából faragott, az egyház által 1798-ban csodatevőnek nyilvánított Mária-szobor díszíti. Az ismeretlen alkotó által készített 2,27 méter magas csíksomlyói Mária-szobor a világon ismert legnagyobb kegyszobor.

Novák Katalin köztársasági elnököt tapssal fogadták szombaton a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi búcsúra érkezett zarándokok. Az államfő a csíksomlyói kegytemplom előtti térről elindult főpapsággal, papsággal és világi vezetőkkel együtt érkezett a hegynyeregbe.

Részt vesz a búcsún idén is Magyarország volt elnöke, Áder János és felesége, de jelen volt az eseményen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, kormányfőhelyettes, valamint Tánczos Barna és Novák Eduárd miniszterek is.

Forrás: Krónika

Fotó: Novák Katalin hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek