Nyílt nap a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Selye János Egyetemen - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Nyílt nap a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Selye János Egyetemen

Megtelt az egyetem konferencia-központja a ma reggeli nyílt nap alkalmából, melyen Juhász György rektor mondott köszöntőt. Szlovákia egyetlen teljes szervezettségű, magyar nyelven oktató felsőoktatási intézményének rektora elmondta, a Gazdaságtudományi és Informatikai, a Tanárképző és a Református Teológiai Karokon mindhárom tanulmányi szinten – alapképzésben, mesterképzésben és doktoranduszi képzésben kínálják tanulmányi programjaikat.

A hagyományosan Bálint-napon tartott nyílt napon az érdeklődők előadást hallhattak a karok kínálatáról, az egyetemi, az egyetemre való elektronikus jelentkezést interaktív bemutatón kísérhették a délelőtt folyamán. Emellett betekintést nyerhettek az egyetem egyes épületrészeibe, kollégiumába, illetve kiállítások, színes és érdekes kísérőprogramok álltak az érdeklődők rendelkezésére délután egy óráig.

Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma

Rektori köszöntőjében Juhász György megjegyezte, az intézmény idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Mint mondta, tanítványaik túlnyomó többsége Szlovákia magyarlakta részeiről érkezik az egyetemre – „ám egyre népszerűbbek vagyunk a magyarországi hallgatók körében is, hiszen ma már hallgatóink egynegyede Magyarországról jön hozzánk továbbtanulni” – fogalmazott.

Kiemelte, Szlovákiában kizárólag a Selye János Egyetemen van lehetőségük arra, hogy a jelentkezéstől kezdődően egészen a tanulmányaik befejezéséig magyar nyelven végezzék a teljes ügyintézést, és a tanulmányaik sikeres befejezését követően magyar nyelvű oklevelet vegyenek át.

Hangsúlyozta, a minőségi oktatáson és a jól képzett, szakmájukban elhelyezkedni tudó végzősökön felül színvonalas kutatói munka is fémjelzi az intézményt, amelyhez, mint mondta, minden adott: kiváló nemzetközi oktatói gárda, jól felszerelt előadó- és szemináriumi termek, egyedülálló biológiai, kémiai és informatikai kutatói laboratóriumok, egyetemi könyvtár áll a hallgatók rendelkezésére. Juhász György aláhúzta, az újonnan kiépített minőségbiztosítási rendszernek köszönhetően még nívósabb, még inkább hallgatóközpontú, a munkaerőpiac igényeit is figyelembe vevő oktatásban részesülhetnek hallgatóik.

Az elmúlt évben nyilvánosságra hozták a szlovák felsőoktatási intézmények kutatási tevékenységének időszakos értékelését. El kell mondani, hogy a Selye János Egyetem nyolc tudományterületen belül kérte kutatói munkájának az értékelését, melyen kiváló eredményeket ért el az intézmény” – emelte ki, hozzátéve, hogy a református teológia a filozófia és teológia tudományterületen belül országosan a legjobb minősítést kapta.

Szintúgy a Tanárképző Karon a kémia, biológia, illetve a Gazdasági és Informatikai Karon az informatika is kiváló kutatói minősítést kapott.

„A Selye János Egyetemen nem csupán a szlovákiai, de a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő színvonalas tudományos kutatás folyik, amely szilárd alapot jelent a kimagasló tudományos tevékenységhez és egyetemi oktatóink igényes munkájához” – jelentette ki.

Emellett az egyetem a nemzetközi kapcsolatok ápolásának is kiemelt figyelmet szentel; aktívan bekapcsolódik az Erasmus+, a Ceepus és a Makovecz-hallgatói- és oktatói csereprogramokba, melyeknek köszönhetően a hallgatók ösztöndíj-támogatással eljuthatnak Ausztriába, Csehországba, Horvátországba, Magyarországra, Törökországba, de akár Dél-Koreába és a Dél-afrikai Köztársaságba is. További ösztöndíjak is elérhetők, a szociális ösztöndíjtól a szakösztöndíjakig bezárólag – hívta fel a figyelmet.

A Selye János Egyetemnek jelenleg közel 1700 hallgatója van, a kezdetektől egészen mostanáig közel tízezer diplomát állított ki végzős hallgatóinak.

A rektor kitért arra is, hogy kis egyetem lévén oktatóik nagyobb figyelmet tudnak szentelni a diákoknak, hatékonyabban segítik előmenetelüket.

„A nálunk tanulóknak közvetlen és barátságos hangulatban, hallgatóközpontú légkörben zajló oktatásban lehet részük. Képzési programjainkat a munka világának igényeihez igazítva alakítottuk ki, elvégzésük után olyan szakmai tudással felvértezve távozhatnak intézményünkből, amely példásan kamatoztatható a munkaerőpiacon” – jegyezte meg. Hozzátette, az álláskeresésnél, a munkaerőpiac buktatóinak elkerülésében a karrierközpont munkatársai segítik hallgatóikat, de kiemelte a Hallgatói Önkormányzat szerepét is, amely az egyetemi életbe való beilleszkedést segíti rendezvényeivel.

Juhász György rektor köszöntője végén elmondta, a Szlovák Akkreditációs Ügynökség újra akkreditálta az egyetem összes tanulmányi programját. „Aki a Selye János Egyetemre beiratkozik szeptembertől, az akkreditált képzésre iratkozik be, amely teljesíti az ügynökség által bevezetett nemzetközi standardokat is, illetve további új tanulmányi programokat is tudunk indítani” – húzta alá.

A nyílt napon köszöntőt mondott Keszegh Béla, Komárom polgármestere, aki hangsúlyozta, az egyetem fontos intézménye a városnak, ahogy meghatározó szerepet fog betölteni a város is a hallgatók életében.

Forrás: Felvidék.ma

Kapcsolodó cikkek