Orbán Balázs: Szankciók helyett a béke irányába kell lépni - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Orbán Balázs: Szankciók helyett a béke irányába kell lépni

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint az ukrajnai háborúval kapcsolatban a szankciók helyett a béke irányába kell lépni.

Orbán Balázs az uniós tagországok vezetőinek kétnaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozóján csütörtökön a közmédiának nyilatkozva arról beszélt, hogy az európai országokat sújtó háborús infláció, az “egekben lévő energiaárak” és az “egyre inkább összeomló költségvetési egyensúly” a háborúnak és az arra válaszul adott szankciós politikának köszönhető.

“Jól láthatóan ez a stratégia nem működik” – húzta alá Orbán Balázs, aki szerint végig kell gondolni, hogy a szankciós politika nem okoz-e nagyobb problémát Európának, mint amennyire sarokba tudja szorítani Oroszországot, és ha igen, akkor ezen változtatni kell. “A béke irányába kell lépni és további szankciókról nem szabad jelen pillanatban beszélni” – sürgette a kormányfő politikai igazgatója.

Orbán Balázs kifejtette: egyes uniós tagországok és intézmények további szankciókat követelnek, azok része az energetikai szankciók kiterjesztése, például a földgázra. “Ez Magyarország számára egy átléphetetlen vonalat jelent” – szögezte le, majd emlékeztetett arra is, hogy az eddigi hat szankciós csomag konszenzussal “tudott átmenni”.

Orbán Balázs közölte azt is: a magyar kabinet garantálja, hogy Magyarország földgázellátása nincs veszélyben és annak legfontosabb elemének nevezte az Oroszországgal még a korábbi években megkötött hosszú távú gázszállítási szerződést. Mint kiemelte, “ennek fenntartása Magyarország elementáris érdeke”.

A kormánypárti politikus szólt arról is, hogy Nyugat-Európában előfordulhatnak olyan szcenáriók is, amikor földgázellátási problémák miatt akár leállhat az európai gazdaság, amit – mint rámutatott – “mindenképpen el kéne kerülni”. Ezért – folytatta Orbán Balázs – a magyar kormány álláspontja szerint az egész EU-nak “stratégiát kellene váltania. Szavai szerint le kellene zárni a háborús konfliktust, nem pedig gazdasági típusú szankciós döntésekkel “olajat önteni a tűzre”.

A globális minimumadóval kapcsolatban úgy vélte: az európai gazdasági helyzet olyan mértékben változott meg és olyan borús kilátások vannak, hogy annak bevezetése “elképesztő felelőtlenség” lenne.

Orbán Balázs szerint a francia elnökségnek azt kellene zászlajára tűznie, hogy miként tudja a globális mimimumadó bevezetését elhalasztani. Az EU nyugat-balkáni bővítéséről szólva kijelentette: Európa stabilitása a Balkán nélkül nem garantálható, ezért a Nyugat-Balkánnak valódi perspektívát kell kínálni az integrációra, az integrációs folyamatot pedig fel kell gyorsítani.

MTI

Kapcsolodó cikkek