Orbán: Magyarország nem szállít fegyvereket - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja Magyarország

Orbán: Magyarország nem szállít fegyvereket

Magyarországnak arra kell felkészülnie, hogy a menekültek száma nőni fog, egyre több embert kell majd ellátni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, megerősítve, hogy Magyarország területéről nem lehet fegyvert szállítani Ukrajnába.

A kormányfő a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését követően, a közösségi oldalára feltöltött videónyilatkozatban azt mondta: ez a háború 12. napja, értékelték a helyzetet. Közölte: megjelent az a rendelet, amely „világossá teszi, hogy Magyarország területéről fegyvert nem lehet Ukrajna területére szállítani”.

Orbán Viktor szerint figyelmeztető jel, hogy a katonai cselekmények egyre közelebb kerülnek a magyar határhoz. Ez azt jelenti, hogy a menekültek száma nőni fog – tette hozzá. „Nekünk arra kell felkészülni, hogy egyre több embert kell ellátnunk”  – jelezte, hozzátéve, hogy meghozták azokat a döntéseket, amelyek garantálják a hatóságok és a civil szervezetek közötti együttműködés olajozottságát. Beszámolt arról is, hogy számba vették a heti diplomáciai lépéseket, ugyanis – mint fogalmazott – erőfeszítéseket fognak tenni ismét „a béke helyreállítása érdekében”.

Közölte: ezért a visegrádi országok (V4-ek- Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) miniszterelnökei kedden Londonban, majd az Európai Unió összes miniszterelnöke csütörtök-pénteken Párizsban tárgyal. „Megpróbáljuk a háború útját elrekeszteni és megnyitni a tárgyalásokat, amelyek elvezethetnek a békéhez” – mondta Orbán Viktor.

MTI

Kapcsolodó cikkek