Orbán Viktor: fegyverek helyett békére van szükség Ukrajnában - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Orbán Viktor: fegyverek helyett békére van szükség Ukrajnában

Fegyverek helyett békére van szükség Ukrajnában – hangsúlyozta a miniszterelnök kedden a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Orbán Viktor a vilniusi kétnapos NATO-csúcs legfontosabb kérdésének az orosz-ukrán háborút nevezte. „A magyar álláspont változatlan, ezt fogjuk képviselni: Ukrajnába nem fegyvereket, hanem békét kellene vinni” – emelte ki a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette, hogy tűzszünetre volna szükség és a háború helyett minél hamarabb meg kellene kezdeni a béketárgyalásokat. „A magyar álláspont világos, hiszen a háború a szomszédunkban van és a Kárpátalján élő magyarok miatt magyar emberek tízezrei vannak közvetlen veszélyben” – mondta.

A miniszterelnök rögzítette: Magyarország amellett tör lándzsát, hogy a NATO ne változtassa meg korábbi álláspontját, hiszen a NATO egy katonai-védelmi szövetség. A NATO azért jött létre, hogy megvédje a tagállamait, nem azért, hogy más országok területén hajtson végre katonai akciókat – mutatott rá Orbán Viktor.

A magyar álláspont most, a tárgyalások kezdetén teljesen egybeesik a NATO álláspontjával, hiszen a NATO nem küld csapatokat, nem küld fegyvereket, nem képez ki harcoló katonai egységeket, hanem a saját tagállamai védelmét próbálja megerősíteni.

„Ez szükséges, helyes és Magyarország ezt támogatni fogja” – zárta szavait Orbán Viktor.

MTI

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kapcsolodó cikkek