Orbán Viktor: háborúról és békéről szól a június 9-ei választás - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Orbán Viktor: háborúról és békéről szól a június 9-ei választás

A június 9-ei választás háborúról és békéről, a jövőről, a gyerekeink jövőjéről, egyáltalán a magyar életlehetőségekről szól – jelentette ki a miniszterelnök a Patrióta Youtube-csatornájának adott vasárnapi interjújában.

Orbán Viktor Bohár Dániel riporter kérdésére az adás elején elmondta: a Robert Fico szlovák kormányfővel szembeni merénylet szíven ütötte, és első gondolatával természetesen kollégája életéért aggódott. A második gondolata az volt, hogy Brüsszelben egyedül marad álláspontjával, ha háborúról van szó, valamint az, hogy ráerőltetnek mindenfajta extra biztonsági szabályokat. A háborúról szólva a kormányfő kiemelte: az európai politikusok leginkább taktikai, elrettentő eszközként gondolnak az atombombára, és nem olyanra, amit ténylegesen be kell vetni. A problémának viszont azt nevezte, hogy senki sem gondolta a második világháborúban sem, hogy majd be kell vetni, vagy be fogják vetni az amerikaiak.

Arra, hogy ilyenekről beszélnek, Orbán Viktor már magában rossz előjelnek tekinti. Attól a kifejezéstől, hogy NATO misszió Ukrajnában, „föláll a szőr az ember hátán” – mondta. Taktikai atomfegyverek, dúsított eljárással fölturbózott lőszerek, a világháború maga, aztán katonákat kéne küldeni egy védelmi szövetség nevében, mint a NATO, egy a védelmi szövetség területén kívül eső területekre – ezeket rémisztő dolgoknak nevezte. Valahogy az ezzel kapcsolatos rezisztencia a nyugatiak fejében kevésbé erős, mint a magyarokéban – emelte ki, jelezve, hogy benne vagyunk egy olyan folyamatban, amiről lehet, hogy tíz év múlva azt fogják mondani, hogy ez már a harmadik világháború előeseményeihez tartozott.

A háború gazdasági kárairól szólva a kormányfő azt mondta: az Európai Unió országai eddig beletettek ebbe a háborúba körülbelül 100 milliárd eurót, az Egyesült Államok sem maradt el ettől; és az európai gazdaság meg nem történt gazdasági fejlődését is a háborús veszteségekhez érdemes számolni, ami nyilván még kitesz másik néhány százmilliárdot. Hozzátette: az emberek nem tudják, de már ők is fizetnek a háborúért, mert ha bemegy az ember a boltba, és megnézi az árakat, akkor látja, hogy ezek furcsa árak, békeidőben nem ilyen árak szoktak lenni. Nem beszélve arról, hogy az orosz-ukrán háború áldozatainak száma már most 500 ezer és egymillió között van. Úgy, hogy még csak két szláv ország háborúzik, még nem Európa – mutatott rá.

Orbán Viktor rendszeresen felteszi a kérdést, hogy mennyi fegyverre és mennyi pénzre van szükség az oroszok kiszorításához Ukrajnából, és nem kap választ, csak azt, hogy Putyin nem győzhet. Úgy sodródik bele Európa egy háborúba, hogy az általa kitűzött katonai cél eléréséhez szükséges költségekről és eszközökről nagyságrendi becslése sincs – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy ennél felelőtlenebb dolgot még életében nem látott. Az első és a második világháborúban Európában elvesztettek mintegy 57 millió embert, a magyar áldozatok száma is másfél millió fölött van. Ha ők normális családi életet tudtak volna élni, akkor Magyarországnak ma nem lennének demográfiai problémái, és nem lenne Európának sem ilyen baja, és a migrációnak sem lenne itt egy üres tér.

Ezeket mi a háborúval vesztettük el – mutatott rá, hozzátéve, hogy minden európai háború egyúttal „európai polgárháború is, ahol egymást irtjuk”. Ezért az európai vezetőknek az első reflexnek minden háború esetében az eszkaláció elkerülésének kell lennie, és kudarcnak kell minősíteni minden fegyveres konfliktust – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök a Nyugat-Európában egyre többet hangoztatott kötelező sorkatonai szolgálatról azt mondta: miután béke volt Európában, mindannyian azt gondoltuk, hogy nincs szükség rá. Jó lenne kitartani a mostani állapotok mellett, profi hadsereggel megoldani, és van néhány alapismeret, amit sorkatonaság nélkül is át lehet adni a fiataloknak.

Hangsúlyozta: nem akarjuk, hogy valaki más dönthessen a mi katonakorú fiataljainknak a bevetéséről, ide-oda vezényléséről. Manfred Weber azonban erről beszél, egy összeurópai hadseregről, amelybe kötelező besorozás van. „Na, hát ezt nem. Felejtsük el. Őrült ötletek egyik példánya” – kommentálta Orbán Viktor. Úgy fogalmazott: minél stabilabb a magyar kormány, minél egyértelműbb a magyar emberek álláspontja a háború és béke ügyében a béke oldalán, annál több esélye van arra, hogy kívül tudja tartani az országot a háborúból.

A NATO ügyét nehezebbnek nevezte, mert az európai uniós törekvéseket arra, hogy belenyomjanak bennünket a háborúba, már kiismerték, a NATO azonban egy katonai védelmi szervezet, és most arra az ösvényre akar rálépni, hogy maga is szereplője legyen ennek a háborúnak. Ezért a NATO-ban is ki kell tartanunk a béke mellett, és meg kell akadályoznunk, hogy belekényszerítsenek bennünket a háborúba, akármilyen katonai érvekkel is teszik ezt meg, a végén nekünk ebből ki kell maradni – jelentette ki a kormányfő. Vannak, akik az ellenkező irányba érvelnek, nem is biztos, hogy logikátlan érvekkel, de ezeknek olyan mérhetetlen kockázata van Magyarország számára, hogy azt odaveszett fiatalok tíz-, meg százezreiben lehet mérni. Ezért Orbán Viktor szerint meg kell tenni mindent, „maradjunk ki, hátha nekünk sikerül az, ami Horthynak, meg Tiszának nem sikerült”.

MTI

Kapcsolodó cikkek