Orbán Viktor: Magyarország a családok és a demográfia ügyének legkitartóbb szószólója - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Orbán Viktor: Magyarország a családok és a demográfia ügyének legkitartóbb szószólója

Magyarország a családok és a demográfia ügyének leghangosabb és legkitartóbb szószólója a nemzetközi politikában – jelentette ki Orbán Viktor az V. Budapesti Demográfiai Csúcson csütörtökön. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy össze kell állítani a magyar családpolitika 2.0 programját, zárásként pedig arra kérte a jelenlévőket, „csináljuk meg közösen az európai családpolitikai fordulatot!”

Orbán Viktor hangsúlyozta: hiába támadják a magyar kormányt a liberális világból azért, mert családbarát, konzervatív és hazafias, „ez csak megkeményít bennünket, nincs változás”. Ha valaki azt hiszi, hogy sürgetéssel, és nyomásgyakorlással változást tud elérni, az nem ismeri a magyarokat – jegyezte meg.

Ezzel kapcsolatban egy anekdotát idézett fel, amiben a feleség azt veti a férje szemére, hogy sosem mondja, hogy szereti, mire a férj azt válaszolja, hogy 50 éve egyszer már mondta, és ha a változás lesz, majd szól.

„A magyar kormány is így van ezzel, ha változás lesz, majd szólunk” – fogalmazott.

A tanácskozás résztvevőit köszöntve hangsúlyozta: nagyon sokan eljöttek a rendezvényre, ami azt mutatja, hogy a család és a gyermek kérdése a világ minden táján megmozgatja az embereket.

Felidézte: két év telt el az előző demográfiai csúcs óta, és közben „sok víz lefolyt a Dunán”, a világ megváltozott, a „háború árnyékában élünk”. Ugyanakkor – folytatta – jelentős és jó dolgok is történtek. Ide sorolta és fantasztikusnak nevezte, hogy Giorgia Meloni és az olasz jobboldal megnyerte a választásokat Olaszországban. Szerinte ez az „utolsó pillanatban” történt, már azt hitték, hogy soha többé nem lesz hazafias, családszerető és keresztény kormánya Olaszországnak. Egyetértett az olasz miniszterelnökkel abban, hogy Európa jövője a családban van, és, hogy fontos, hogy a „gyermeknek anyja és apja is legyen”.

A két ország közötti barátságot „veretesnek” nevezte, szerinte Olaszország és Magyarország is a „szabadságharcosok hazája”, ahol tudják, hogy „nincs szabadság tekintély nélkül, mert abból káosz lesz, és nincs tekintély szabadság nélkül, mert abból meg önkény lesz”.

Külön köszöntötte Azerbajdzsán házelnökét, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagját és a bolgár elnököt is, akit úgy jellemzett, hogy ő jelenti a stabilitást Bulgáriában. Ezt fontosnak nevezte, hangsúlyozva, hogy az illegális migráció elleni küzdelemben és az energiabiztonság megvédésében csak Bulgáriával együtt lehetünk sikeresek.

Orbán Viktor azt mondta, Európát még mindig egy progresszív és liberális elit vezeti, Európa fontos kérdései – mint a kontinens demográfiai jövője – helyett mindenféle „sületlenséggel és képtelenséggel” van ez az elit elfoglalva.

Elmondta, a szovjetek meg akarták fordítani egyes folyók folyási irányát, úgy gondolták, felül lehet írni a világ teremtett rendjét.

Hozzátette: ez jutott eszébe, amikor két éve az Európai Parlament megszavazta, hogy a férfiak is szülhetnek gyereket.

A szovjetek terve dugába dőlt és nem jósol nagy jövőt a liberálisoknak sem – mondta.

Képtelenségként beszélt arról is, amikor a szovjetek betiltották a karácsony szót, helyette fenyőünnepet kellett mondani. Orbán Viktor azt mondta, ez jutott eszébe, amikor az Európai Bizottságnak arról a tervéről olvasott, hogy alkalmazottaik ne kívánjanak boldog karácsonyt, mert az nem „eléggé LMBTQ-barát” és nem semleges világnézetileg.

A kormányfő kitért a Mathias Corvinus Collegium egyik elemzésére, amely azt állapította meg, hogy a felmérések iránya kizárólag a progresszív politikai elit félelmeit tükrözik, nem arról szólnak a mérések, ami komolyan foglalkoztatja az embereket.

Ez a legaggasztóbb fejlemény, amely az elmúlt hetven évben nyugaton történt – hangsúlyozta. Kifejtette: az egy diktatúrában még elképzelhető, hogy a vezetőknek fogalmuk sincs a valóságos élet valóságos problémáiról. Elmondta, azt azonban elképzelhetetlennek tartotta, hogy ez megtörténjen egy nyugati demokráciában.

Orbán Viktor szerint az európai polgárokat az érdekli, hogyan tudnak családot alapítani, biztos otthont teremteni, a gyermekeiket békességben és biztonságban felnevelni, ezek pedig a demográfia kérdései, és ma mégsem ez a legfontosabb napirendi pont az európai politikában.

A miniszterelnök azt mondta, ez azért van így, mert a liberálisok két lépésben – antropológiailag és stratégiai értelemben – meghackelték a nyugati politikai életet, a diskurzust, a szemléletet, a gondolkodásmódot, a világ működésének értelmezési keretét.

A kormányfő azt mondta, az első lépés az volt, hogy a progresszív liberálisok elterjesztették azt a nézetet, hogy az egyén a világon a legfontosabb. Zsarnokságot látnak mindenben és mindenkiben, abban, aki egyéni vágyaikat korlátozza – fogalmazott, úgy folytatva, a korlát arra is szolgál, hogy az fogódzót nyújtson az életben.

Elmondta, a családi együttélés korlátot is jelent, de nélküle nincs szabadság sem; a szabadsághoz legalább két ember kell, aki egyedül van, nem szabad, hanem magányos.

Közölte, a második lépés az, hogy a liberálisok félelmeket keltenek: stratégiai szintű félelmet a jövőtől.

Ahol az egyénnek nincs más támasztéka, mint önmaga, ahol a dolgoknak nincs más mércéje, mint az egyéni öröm és haszonszerzés, ott bekopogtat az irracionális félelem a jövőtől – mondta, jelezve: ennek a napirenden tartása, felnagyítása a liberálisok célja.

Szerinte a liberálisok azt várják az emberektől, hogy éljenek úgy, hogy minden cselekedetüket egy bekövetkező világvégének rendeljék alá. Orbán Viktor azt mondta, jól emlékszik, hogy Karl Marx is pontosan ezt kérte.

MTI

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolodó cikkek