Orbán Viktor: mielőbbi békére van szükség Ukrajnában - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Orbán Viktor: mielőbbi békére van szükség Ukrajnában

A harmadik világháború veszélyére figyelmeztetett és mielőbbi békét sürgetett az orosz-ukrán háborúban Orbán Viktor miniszterelnök a Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek adott interjúban, amely közép-európai idő szerint szerda hajnalban jelent meg Carlsonnak az X közösségi oldalán. Beszélt arról is: meg kellene állapodni az oroszokkal egy új biztonsági architektúráról, hogy „biztonságot és szuverenitást biztosítsunk Ukrajnának”, de nem NATO-tagságot.

„Nagyon veszélyes időket élünk. A harmadik világháború ott kopogtathat az ajtónkon” – mondta a magyar kormányfő, hozzáfűzve: ezért nagyon óvatosnak kell lenni. „Mindig ezt üzenem Amerikának is, például a NATO-csúcstalálkozón: legyenek óvatosak!”

Kifejtette: ha bármely nyugati ország katonát küldene a harcmezőre, az közvetlen háborút jelentene a Nyugat és Oroszország között, és akkor „rögtön benne találnánk magunkat egy harmadik világháborúban”. Tehát ez most egy nagyon veszélyes pillanat – tette hozzá.

Orbán Viktor a béke mellett érvelve kiemelte: Ukrajna területén él egy jelentős, több mint 150 ezres magyar kisebbség. „Magyar katonák halnak meg Ukrajnáért ukrán állampolgárokként. (…) a magyar nemzet, mi is naponta veszítünk el életeket” – mondta.

Kitért arra is: a NATO mint intézmény pontosan azt mondja, „amit mi mondunk”; tehát nincs részvétel, és „mindent meg kell tennünk a béke érdekében”. Ugyanakkor a NATO azt is mondja, hogy a tagországok tegyenek meg minden tőlük telhetőt az ukránok támogatása érdekében – fűzte hozzá, megjegyezve: ezért tisztázni kell, hogy ami jelenleg történik, vagyis az, hogy például az Egyesült Államok külpolitikája támogatja és finanszírozza az ukránokat, az nem a NATO politikája, hanem az Egyesült Államoké; ez nagy különbség.

Orbán Viktor megerősítette álláspontját, hogy a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden stratégiája, amely „valamilyen módon szét akarja zúzni az oroszokat”, nem fog működni. Kifejtette: e stratégia szerint az ukrán katonák harcolnak, a NATO bizonyos tagországai pedig pénzzel finanszírozzák, és katonai eszközökkel támogatják ezt a harcot. „Mi, magyarok a legelejétől kezdve egyértelművé tettük az álláspontunkat: ez rossz stratégia; és most, másfél évnyi háború után, egyértelmű, hogy ez rossz stratégia” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Kijelentette: a harctéren végül a katonák száma fog számítani. És az oroszok ebben sokkal erősebbek, jóval többen, sokkal többen vannak, mint az ukránok – fűzte hozzá.

„Meg kell értenünk, hogy nem tudjuk őket a jelenlegi módszerrel legyőzni. Lehetetlen. Nem fogják meggyilkolni a vezetőjüket. Sosem fogják feladni. Egyben fogják tartani az országot és meg fogják védeni” – mondta Oroszországról, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnökről.

Orbán Viktor leszögezte: az egyetlen megoldás a béke.

Budapest, 2023. augusztus 30.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által a mai napon közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek (b) a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 21-én. Az interjú közép-európai idõ szerint ma jelent meg Carlsonnak az X közösségi oldalán.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ha az Egyesült Államok békét szeretne, akkor már másnap reggel béke lenne. Ha nem jön pénz és felszerelés Nyugatról, különösen az Egyesült Államokból, akkor a háborúnak vége van – mondta a kormányfő, nyomatékosítva: „a megoldás az Önök kezében van”; csak az Egyesült Államok képes erre, senki más, az ukránok ezt nem tudják megoldani. Persze mindez az ukránokról szól, nem lehet őket figyelmen kívül hagyni, be kell őket vonni, de az igazi tényező nem Ukrajna, hanem az Egyesült Államok akarata – hangsúlyozta a miniszterelnök.

„Hívjuk vissza Trumpot! Ez az egyetlen kiút” – jelentette ki Orbán Viktor, összehasonlítva Joe Biden, valamint elődje és kihívója, Donald Trump külpolitikáját.

Az elmúlt néhány évtized legjobb külpolitikája volt az övé. Nem kezdett semmilyen új háborút.    Jól kezelte az észak-koreaiakat és az oroszokat, még a kínaiakat is. Olyan politikát folytatott, mely a lehető legjobb volt a Közel-Kelet számára – fejtette ki Trumpról a magyar kormányfő.

Kijelentette azt is: ha ő lett volna az elnök abban a pillanatban, amikor az orosz támadás kezdődött, az oroszok nem tehették volna ezt meg. „Tehát Trump az, aki megmentheti a nyugati világot, és talán az emberiséget is az egész Földön. Ez, ez az én személyes meggyőződésem.”

Tucker Carlson azon felvetésére, miszerint „egyértelműnek tűnik, hogy a Biden-kormányzat felrobbantotta az Északi Áramlatot, vagy közvetlenül vagy közvetetten”, Orbán Viktor emlékeztetett: amikor megtörtént, „mi terrorista támadásnak minősítettük”. Ezt visszautasította Németország és a Nyugat.

Ez valójában a szuverenitás hiányának ékes bizonyítéka. De ez a németek dolga, „nem szeretném kritizálni őket” – mondta a miniszterelnök.

A Déli Áramlatról, amelyen Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a gáz Oroszországból, kijelentette: a szerb miniszterelnökkel és a szerb elnökkel együtt „egyértelművé tettük”, hogy ha bárki ugyanazt tenné a déli folyosóval, mint amit az északival tettek, akkor azt háborús oknak vagy terrorista támadásnak „tekintenénk, és azonnal reagálnánk”; ezért jobb, ha nem próbálkoznak ezzel.

MTI

Kapcsolodó cikkek