Összetartozás, közösségépítés – kezdetét vette a 9. Vásárhelyi Forgatag - Külhoni Magyarok
általános Erdély Események Hírek

Összetartozás, közösségépítés – kezdetét vette a 9. Vásárhelyi Forgatag

A Magyar Állami Népi Együttes Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című táncszínjátékával és az azt megelőző ünnepi köszöntőkkel hivatalosan is kezdetét vette csütörtökön a 9. Vásárhelyi Forgatag.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban Nagy István műsorvezető köszöntötte a nézőket és a jelenlevő elöljárókat: Szilágyi Pétert, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárát, Pataki Andrást, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárát, Lukács Bence Ákos vezető konzult Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről, Péter Ferencet, Maros Megye Tanácsa elnökét, Kovács Mihály Levente alelnököt, Soós Zoltán polgármestert és Portik Vilmos alpolgármestert, Vincze Loránt európai parlamenti képviselőt, Csép Andrea és Kolcsár Károly parlamenti képviselőket, Császár Károly szenátort, a magyar történelmi egyházak lelkészeit, a helyi és megyei képviselőket, polgármestereket.

Megnyitó Fotó: Haáz Vince/szekelyhon.ro

Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke Jakab Orsolya főszervező és a szervezőcsapat nevében köszöntött mindenkit. Ahogy fogalmazott, kilenc évvel ezelőtt egyrészt azért jött létre ez a rendezvény, hogy újra reményt ébresszen a marosvásárhelyiekben, másrészt, hogy majd évről évre megismételjék, értéket teremtve a közösség számára. Amivel viszont nem számoltunk, az az, hogy több tízezer látogatója lesz a Forgatagnak – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a rendezvény a látogatókon túl több száz társszervezőt, vállalkozást, civilszervezetet, partnert, beszállítót, kereskedőt és ezzel együtt infrastruktúrát mozgat meg évente.

Szente Katalin Fotó: Haáz Vince/szekelyhon.ro

Péter Ferenc Wass Albertet idézve úgy fogalmazott, hogy ami elmúlt, nem mindig a múlté, néha messzire kihat a jövőbe. „Kilenc évvel ezelőtt megálmodtak valamit, amiről még ők maguk sem tudták, hogy mekkora lehetőség ez a magyar közösségnek” – mondta a megyei tanács elnöke, majd így folytatta: „Lehetőség a találkozásokra, a baráti beszélgetésekre, élménygyűjtésre, emlékezésre. Adni akartak a közösségnek elsősorban reményt, kitartást, örömöt és hitet a jövőbe. Azóta már többszörösen bebizonyították, és mi magunk is megbizonyosodtunk arról, hogy mekkora erő van ebben a közösségben”.

Péter Ferenc Fotó: Haáz Vince/szekelyhon.ro

Soós Zoltán polgármester arról beszélt, hogy már második éve ünnepelhetnek a marosvásárhelyiek a város szívében, ami azért lehetséges, mert végre Marosvásárhelyen sem számít a nemzetiség, nincsenek első- és másodrendű polgárok. „Végre közösségként is szabadságban élünk együtt” – fogalmazott, majd a fejlődésről, az együttműködésről és a közösségépítésről beszélt, arról, hogy egy évtizede, „amikor lelkes csapatként elkezdtük, legfeljebb egységet, erőt és kreativitást tudtunk felmutatni. Tapasztalatlanok voltunk. Nagyot álmodtunk, de ez az álom valósággá nőtte ki magát. Nem itt tartanánk, ha az elénk gördülő akadályok miatt feladtuk volna, vagy ha nem tanulunk saját hibáinkból” – hangsúlyozta a polgármester, a közösség építésére és erősítésére biztatva a forgatagozókat.

Soós Zoltán fotó: Haáz Vince/szekelyhon.ro

Nekünk az a feladatunk, így együtt közösségként, forgatagos polgárokként, hogy a külső és belső békétlenkedők és a széthúzást akarók szándékait a közösségünk erejével oszlassuk szét. Jusson eszünkbe mindig, hogy mi itthon vagyunk: itthon vagyunk Marosvásárhelyen, itthon vagyunk Erdélyben, és itthon vagyunk a Kárpát-medencében – emelte ki Vincze Loránt európai parlamenti képviselő.

Vincze Loránt Fotó: Haáz Vince/szekelyhon.ro

Végül Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága nevében köszöntötte a résztvevőket. Tamási Áront idézve elmondta, „nem azt hangsúlyozzuk, ami néha és kisebb dolgokban elválaszt minket, hanem ami meg nem változtatható módon összeköt. S nemcsak minket köt össze, vagy fiatalt öreggel, férfival nőt, hanem összeköt őst, élőt és utódot. Így alakul ki a nemzeti öntudat, mely egyedül képes arra, hogy megvalósítsa az igazi egységet.”

Szilágyi Péter Fotó: Haáz Vince/szekelyhon.ro

Hozzátette, „magyarságunk az, ami maradandóan összeköt minket. Kortól, nemtől és országhatároktól függetlenül, sőt a történelmi időn átívelően – ahogy Tamási Áron mondja – őst, élőt és utódot összetart kultúránk egysége. Számba vehetnénk a zenét, az irodalmat, az étkezési kultúrát, a népi hagyományokat, a vallási életet, de akár a politikai és gazdasági kultúrát is: mindenhol azt láthatnánk, hogy van, ami összeköt bennünket. Ez adja az egyetemes összetartozás tudatát. Ez a tudat segített minket abban, hogy a magyarságot egy közös cselekvő egységbe fogjuk össze”. Mint mondta, az egységre nagy szükség lesz az elkövetkezendő nehezebb időszakban is, hiszen a magyarság egysége garancia arra, hogy biztonságban tudhassuk magunkat minden körülmények között.

Forrás: szekelyhon.ro

Nyitókép: Haáz Vince/szekelyhon.ro

Kapcsolodó cikkek