Panyi Miklós: a háború kitörése óta az összmagyarság ott áll a kárpátaljai magyarok mögött - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja Magyarország

Panyi Miklós: a háború kitörése óta az összmagyarság ott áll a kárpátaljai magyarok mögött

Az ukrajnai háború kitörése óta nemcsak a magyar kormány és nemcsak Magyarország, hanem az egész összmagyarság ott áll a kárpátaljai magyar közösség mögött – hangsúlyozta Panyi Miklós, a Miniszterelnökség politikai és stratégiai államtitkára szombaton Sátoraljaújhelyen a Rákóczi Szövetség táborában résztvevő családokhoz intézett köszöntőjében.

Kiemelte, kormányzati szervek, önkormányzatok, segélyszervezetek és egyházak Magyarország határain és a Kárpát-medencén belül és kívül is „egy emberként álltak amellé, hogy a kárpátaljai magyarságot megsegítsék”. Panyi Miklós hozzátette, bízik abban, hogy ezt az összefogást a kárpátaljai magyar közösség is érzi. Hangsúlyozta, a magyar kormány a maga részéről minden támogatást igyekszik megadni Kárpátaljának és az ott élő magyar közösségnek, legyen szó akár az oktatási intézmények finanszírozásáról, bértámogatásról, az egyházak támogatásáról, a civil szervezetek részéről felmerülő kiadásokról, vagy a segélyszervezetek humanitárius tevékenységére fordítandó támogatásokról.

Sátoraljaújhely, 2024. január 6.
Tarpai József, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnöke beszél, mellette Panyi Miklós, a Miniszterelnökség politikai és stratégiai államtitkára a Rákóczi Szövetség meghívására, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületével együttmûködve, a hétvégére érkezett 200 szülõ és gyermek elõtt a sátoraljaújhelyi Rákóczi Táborban 2024. január 6-án.
MTI/Balázs Attila

Az államtitkár kiemelte, a magyar családok közvetlen segítésére is igyekszik gondot fordítani a kormány, hiszen – mint mondta – az oktatási-nevelési támogatást százezer forintra emelte. Az államtitkár felhívta a figyelmet a helyi közösségek megtartó erejének és a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületéhez hasonló szervezetek fontosságára. Hangsúlyozta, az anyagi segítség mellett nagy szükség van arra is, hogy a helyi közösségek „tartsák egymásban a lelket, támogassák egymást lelki értelemben is”. A magyar kormány a jövőben is mindent meg fog tenni, hogy segítse a kárpátaljai magyarságot, legyen szó humanitárius tevékenységről, a helyi oktatási intézmények vagy civil szervezetek támogatásáról – hangoztatta Panyi Miklós.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a közmédiának elmondta, kétszáz szülő és gyermek érkezett pénteken Kárpátaljáról a sátoraljaújhelyi táborba, melynek célja, hogy a résztvevők kiszakadhassanak a háború hétköznapjaiból. Megjegyezte, a Rákóczi Szövetség ebben az évben mintegy száz programot tervez, melyek a magyar fiatalokról fognak szólni. Januárban és februárban a Kárpátalján élők további megsegítésére és az iskolaválasztásra összpontosít a Rákóczi Szövetség – tette hozzá az elnök. Csáky Csongor elmondta, január 15-étől több száz fiatalt szeretnének fogadni a táborban, ezzel segítve a gyermekeket abban, hogy egy-egy hétre kiszakadjanak az otthoni hétköznapokból.

MTI

Kapcsolodó cikkek