Panyi Miklós: a Rákóczi tábor és rendezvényei igazi nemzeti találkozási pontok - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Panyi Miklós: a Rákóczi tábor és rendezvényei igazi nemzeti találkozási pontok

A Rákóczi tábort és rendezvényeit igazi nemzeti találkozási pontoknak nevezte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Sátoraljaújhelyen, a harmadik Rákóczi Szabadegyetem megnyitóján.

Panyi Miklós kiemelte, a Rákóczi Szövetség által életre hívott események, amelyeken minden nyáron több mint tízezer Kárpát-medencei és a nagyvilágban élő magyar fiatal fordulhat meg, a nemzeti összetartozás csodálatos, nyílt megnyilvánulásai. Közölte, hogy szervezet munkája a nemzetépítéssel, a magyar fiatalok támogatásával, a magyar nyelv Kárpát-medencei megerősítésével, valamint az iskolaválasztási programmal és az iskolabusz-hálózattal példamutató.

Az államtitkár hangsúlyozta, ezekben a tevékenységekben a magyar kormány támogatja a szövetséget, és büszkék arra, hogy létrejött egy stratégiai partnerség, amelynek keretében sokat tudnak tenni a Kárpát-medencei magyarságért. Azt mondta, Sátoraljaújhelyen, Széphalmon indult el a magyar nyelvújítási mozgalom is, emiatt a környék egy „igazi kulturális és nemzeti kisugárzási pont. Ennek köszönhetően a tábornak és az azt körülvevő helynek „óriási ereje van” – tette hozzá. Panyi Miklós fontosnak nevezte ezeket a találkozásokat, és azt, hogy a táborban a fiatalok együtt lehetnek, rámutatva arra: mostani felgyorsult világunkban a társadalmi kapcsolatok átalakulnak, az emberi kapcsolatok sokkal felületesebbé válnak és minden egy kicsit átkerül az online világba. Kiemelte, hogy a táborokban szerzett élményekből a résztvevők egész életükben tudnak táplálkozni és ott akár életre szóló barátságok is köttethetnek.

Az államtitkár elmondta, Kárpátalján nehéz hasonló rendezvényeket szervezni, ezért is nagy érték, hogy nem messze a magyar-ukrán határtól van lehetőség arra, hogy az ottani fiatalok is találkozhassanak. Panyi Miklós kitért arra, hogy demográfiai, gazdasági és egyéb versenyképességi nehézségekkel néz szembe Európa, ezekről érdemes beszélni és a problémákra érdemes megoldásokat keresni. A Rákóczi Szabadegyetemen az önfeledt kikapcsolódás, a sport és a kulturális programok mellett szellemi táplálkozásra is van lehetőség, és a program évről évre bővül – mondta.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója köszöntőjében arról beszélt, a cég energiát biztosít az utazáshoz, a szállításhoz, a gazdasághoz, emellett az embereknek és a közösségeknek is. Hangsúlyozta, közösséget formálni „igazán kemény” feladat, de egyre inkább látszik, hogy az a közösség, amely évekkel ezelőtt elkezdett kialakulni a táborban, létezik, és az energiát tovább kell adni. Az elnök-vezérigazgató a résztvevőkhöz szólva úgy fogalmazott: ahogy elindult annak idején a Rákóczi Szövetség, úgy ők is építsék a saját szövetségeiket. A közösséghez tartozás adja az igazi energiát és azt az üzenetet, hogy nem vagyunk egyedül, erre pedig a Rákóczi tábornál jobb helyet nem lehet találni – hangsúlyozta.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, a Rákóczi Szabadegyetemet a szabadság, a cselekvés és a közösség hármasa hívta életre három évvel ezelőtt, és azóta hagyománnyá vált. Hozzátette, az idén nyáron harminckét országból tizenötezer magyar diák látogat el a szövetség táboraiba.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80