Pásztor Bálint: a Vajdasági Magyar Szövetség továbbra is részt venne a szerb kormány munkájában - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Pásztor Bálint: a Vajdasági Magyar Szövetség továbbra is részt venne a szerb kormány munkájában

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), ahogyan az utóbbi tíz évben, úgy a következő időszakban is szeretne a szerb kormánykoalíció része lenni – hangsúlyozta Pásztor Bálint pártelnök kedden Belgrádban, azt követően, hogy a VMSZ küldöttségét fogadta Aleksandar Vucic köztársasági elnök.

A szerb államfő a héten azokkal a pártokkal és pártszövetségekkel tárgyal, amelyek a december 17-i előrehozott parlamenti választáson átlépték a parlamentbe jutási küszöböt, az egyeztetések végeztével pedig felkéri a legesélyesebb párt kormányfőjelöltjét a kabinet megalakítására. A 250 tagú parlamentben a VMSZ-nek hat képviselője lesz a következő időszakban. Pásztor Bálint korábban leszögezte, hogy pártja a kormányban most sem kér miniszteri helyeket, államtitkári szinten kívánja folytatni a munkát.

A keddi találkozón nem esett szó leendő tisztségekről, Aleksandar Vucic és a VMSZ küldöttsége azokról a tervekről beszélt, amelyek a párt szerint a vajdasági magyarság számára fontosak. „Arról beszélgettünk, hogyan látjuk mi Szerbia fejlesztését, természetesen azoknak a részeknek a fejlesztését, amelyek a magyarok által is lakottak” – hangsúlyozta a VMSZ megbízott elnöke. A vajdasági települések infrastruktúrájának a fejlesztésén túl szó esett azokról a témákról, amelyek a VMSZ programjában szerepelnek, ezek között pedig kiemelt helyen szerepel az illegális migráció elleni harc, az európai integráció, a gazdaságfejlesztés és a demográfiai mutatók javítása.

Pásztor Bálint reményét fejezte ki, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség hamarosan aláírja a koalíciós szerződést a Szerb Haladó Párttal, illetve néhány héten belül folytatódik a parlament február 6-án félbeszakadt ülése, és megválasztják a házelnököt, a helyetteseit, valamint a különböző bizottságok és küldöttségek tagjait, ezt követően pedig rövid időn belül a kormány is megalakul. Ennek alkotmányos határideje május 6-a.

MTI

Kapcsolodó cikkek