Pásztor Bálint: nem árvult el sem a vajdasági magyar közösség, sem a VMSZ - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Pásztor Bálint: nem árvult el sem a vajdasági magyar közösség, sem a VMSZ

Nem árvult el és nincs magára hagyva sem a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), sem a vajdasági magyar közösség, egységesen dolgoztak az utóbbi hetekben is, emellett összmagyar összefogást tapasztaltak meg, a Kárpát-medencei magyarság, illetve az anyaország vezetői is támogatásukról biztosították a legnagyobb délvidéki magyar pártot – hangsúlyozta Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke szerdán Szabadkán.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a választást két nappal a párt elnökének, Pásztor Istvánnak a halála után írta ki a köztársasági elnök, így rendkívüli és nagyon nehéz helyzetben vágtak bele a kampányba. „Az, hogy egy politikai közösség, egy politikai párt úgy forduljon rá a választási kampányra, hogy elveszíti a vezetőjét, ilyen még soha sehol nem történt meg, legalábbis nem kettő nappal a választások kiírását megelőzően” – fejtette ki.

Mint mondta, a párt képviselői – ahogyan korábban, úgy most is – kötelességüknek érezték, hogy minden magyarlakta településre eljussanak, mindenkivel beszélgessenek, és mindenki problémájára igyekezzenek megoldást találni.

Emlékeztetett arra, hogy a nemzeti kisebbségek esetében ötezer támogatói aláírásra van szükség a parlamenti választásokon történő induláshoz, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig ennek több mint dupláját gyűjtötte össze nagyon rövid idő alatt. Reményét fejezte ki, hogy a választás alkalmával is tapasztalható lesz az, amit a terepmunka során érzékeltek, vagyis hogy a vajdasági magyar közösség érzi, hogy fontos választás vár rá, és támogatja azt a pártot, amely biztosítani tudja a vajdasági magyar közösség érdekeinek a védelmét.

Hozzátette: azt tapasztalták, hogy azok az ügyek, amelyeket a VMSZ képvisel, senki más számára nem fontosak, ezért jelent sokat az, hogy a VMSZ-nek erős képviselete legyen a szerbiai és a vajdasági tartományi parlamentben és kormányban. Leszögezte, a VMSZ-é az egyetlen magyar és az egyetlen vajdasági lista, így azok támogatására számít, akiknek ezek a közösségek fontosak. „Arra számítunk, hogy a magyar közösség egységes lesz, és mindazoknak a támogatására is számíthatunk, akik számára a mi politizálási stílusunk és az a normalitás, amelyet az elmúlt másfél évtizedben is képviseltünk, fontos” – húzta alá Pásztor Bálint.

Kifejtette, a párt választási szlogenje az „Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért!” volt. A jelmondatot kibontva rámutatott: olyan választási eredményt szeretnének elérni, amilyenre az október végén elhunyt Pásztor István pártelnök is büszke lehetne, a közösségért dolgoznak és azért, hogy a vajdasági magyarság a jövőben is meg tudjon maradni a szülőföldjén.

A kampány hat hete alatt 354 rendezvényt tartottak 74 településen, és a kampányban a magyar kormány képviselői is támogatásukról biztosították a Vajdasági Magyar Szövetséget – hangzott el a szabadkai sajtótájékoztatón.

Pásztor Bálint végül arra kért mindenkit, hogy december 17-én menjen el szavazni, és támogassák a VMSZ listáját. Emellett a Magyarországon élő, a Vajdaságban szavazójoggal rendelkező szerbiai állampolgárokat is arra kérte, hogy ádvent harmadik vasárnapján térjenek haza, és támogassák a pártot, hogy folytatódhasson például a magyar nyelvű oktatás fejlesztése, a gazdaságfejlesztés, illetve az infrastruktúra további kiépítése.

MTI

Nyitókép: Facebook/Dr. Pásztor Bálint

Kapcsolodó cikkek