Petőfi 200 - Szilágyi Péter: a nemzetnek nincsenek határai - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek Magyarország

Petőfi 200 – Szilágyi Péter: a nemzetnek nincsenek határai

Trianonnal sem sikerült megtörni a nemzeti összetartozást, mert határai csak az országnak vannak, a nemzetnek nincsenek – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Dombóváron.

Szilágyi Péter a Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából rendezett, Szeptember végén című programsorozat gáláján köszöntötte az abban részt vevő dombóvári és gyergyószentmiklósi diákokat. Azt mondta, méltó Petőfi emlékéhez, hogy székelyföldi vendégekkel együtt ünneplik a költőóriást.

A Tinódi Házban rendezett eseményen emlékeztetett: Petőfi rajongásig szerette a Székelyföldet, a székelyeket; Két ország ölelkezése című versét idézte, amelyben a költő azt írta, „együtt vagyunk és együtt is maradunk”.

Hozzátette, 2010 óta a kormánya azért dolgozik, hogy a maihoz hasonló, az összetartozás érzését erősítő találkozások megvalósulhassanak.

A diákokhoz szólva úgy fogalmazott, a 15 milliós magyarság részeként egy, az egész világot átfogó hálózathoz tartoznak, amely Nobel-díjas tudósokat, tehetséges művészeket, zenészeket, írókat, a labdarúgó-válogatottat és a gyergyói jégkorong-egyesület sportolóit is magában foglalja.

Kitért arra is, hogy a Petőfi-évfordulóhoz kapcsolódó dombóvári események megszervezésében nagy szerepe van a testvértelepülési programnak, Dombóvár és Gyergyószentmiklós 20221 óta része annak a több mint 1100 településből álló közösségnek, amelyek szoros kapcsolatot ápolnak egymással.

„Legyetek büszkék arra, hogy ilyen nemzet tagjai vagytok, és Petőfi nyelvét beszélitek” – mondta a tanulóknak.

Pintér Szilárd (Fidesz-KDNP), a város polgármestere köszöntőjében többek között kijelentette: Petőfi korához hasonlóan „ma is szabadságunk, magyarságunk megmaradása a tét”.

A kulturális programsorozatot az önkormányzat, a Dombóvári Székely Kör és a helyi művelődési ház tavasszal indította helyi általános és középiskolásoknak, és bevonták a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Általános Iskola, illetve a Salamon Ernő Gimnázium tanulóit, tanárait, akik részt vettek a díjátadó gálán is.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80