Potápi Árpád: a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkája jelentősen hozzájárult az eredményekhez - Külhoni Magyarok
általános Események Hírek Magyarország

Potápi Árpád: a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkája jelentősen hozzájárult az eredményekhez

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkája jelentősen hozzájárult a nemzetpolitikai államtitkárság eredményeihez – erről a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszélt szerda este Budapesten, az intézet fennállásának 10. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Potápi Árpád a rendezvényen, amelynek megtartását tavaly a pandémia miatt kellett elhalasztani, kiemelte: a kutatóintézetnek is köszönhető, hogy az államtitkárság szinte minden területen naprakész információkkal rendelkezik. Az intézet munkatársai a Kárpát-medencei óvodafelújítások kapcsán kimutatták, hogy a Felvidéken nőtt a magyar óvodások és kisiskolások száma, de hasznos kutatásokkal járultak hozzá a szlovákiai önkormányzati választásokon induló magyar párt tevékenységével vagy a szerbiai választásokkal kapcsolatos kérdésekhez is – mondta az államtitkár.

Budapest, 2022. november 23.
Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelõs miniszterelnöki megbízott (b) elismerõ oklevelet ad át Kántor Zoltánnak, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatójának, mellettük Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára az intézet születésnapi rendezvényén Budapesten 2022. november 23-án.
MTI/Kovács Anikó

Hozzátette: az intézet meg tudta szólítani a határon túli és a magyarországi közvéleményt, illetve a fiatalokat is.   „Mindannyian büszkék lehetünk a munkájukra” – közölte Potápi Árpád.

Kántor Zoltán, a 2011-ben létrejött Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója hangsúlyozta, fontos a 12 éve szilárd alapokon nyugvó nemzetpolitikai stratégia folyamatossága, s annak kialakításában az intézet is részt vehetett.

Az intézet feladata a külhoni magyar közösségek megerősítése, olyan tudományos munkát végez, amely a gyakorlatban is jól hasznosítható. Tudomány, politika és közigazgatás együttműködése valósul meg a területen. Az intézet kutatta az oktatás, a család és a diaszpóra kérdéseit, több mint félszáz kiadványban és száz rendezvényen mutatta be eredményeit – ismertette az igazgató. Kántor Zoltán hangsúlyozta továbbá az intézet, az államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. együttműködésének fontosságát.

MTI

Kapcsolodó cikkek