Potápi Árpád János: a béke embereinek kell maradnunk - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Potápi Árpád János: a béke embereinek kell maradnunk

A nyugati kereszténység hatása alatti vidékeken ma már egyre kevesebben ragaszkodnak a keresztény alapokhoz, „nekünk azonban továbbra is a béke embereinek kell maradnunk, mert ez nemzetünk jövőjének záloga” – mondta Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap délután a romániai Újszentesen.

A Temesvár melletti bánsági település református templomában vasárnap délután újraszentelő istentiszteletet tartottak, a műemlék épület teljes körű felújításáért adtak hálát.

Potápi Árpád János beszédében rámutatott: nincs méltóbb módja megünnepelni a virágvasárnapot, mint egy templom újraszentelésével. Emlékeztetett, hogy virágvasárnap, a jeruzsálemi bevonulás után, Jézus is bement a templomba, megtisztította és helyreállította a rendjét.

A reformáció idején a mai Bánság a magyar nemzet számára hányatatott sorsú terület volt, de a török hódoltság utáni betelepítésekkel új közösségek születettek – mondta. „Újszentes és református gyülekezete is ennek a gyümölcse” – fogalmazott arra utalva, hogy a Temes megyei települést szentesi telepesek alapították, mint neve is jelzi. Bár az itt élők „sok hullámhegyet és hullámvölgyet megjártak”, megmaradtak magyar közösségnek.

Potápi Árpád János rámutatott: ha össze kellene írni, hogy Magyarország kormánya mennyi mindent tett a Kárpát-medence és a diaszpóra közösségeiért, egy több kötetes műben kellene gondolkozni, melyet „végső soron egyetlen érték hatna át: a nemzeti összetartozás”.

„Nem tagadjuk, hogy nemzetünket határok és különböző országok érdekei tagolják, de hiszünk benne, hogy van egy fontosabb, nemzeti szempont, mely Szent István óta összefogja a magyarságot” – fogalmazott. Hozzátette: a magyar kormány ennek a hitnek szellemében cselekszik és gondoskodik a nemzetről, azon elv szerint, hogy minden magyar felelős minden magyarért.

Potápi Árpád János a kereszténység értékeire, köztük a békére emlékeztetett, hozzátéve, hogy a kárpátaljai magyarok számára a háború „életveszélyes jelenség”. A gyerekek élete, az eddig megőrzött, felépített értékek akkor maradnak biztonságban, ha a magyarság nem enged a nyomásnak, mely a háború felé akarja terelni – zárta beszédét, békét kívánva a gyülekezetnek.

Az ünnepségen Szentest Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetését Rácz Ervin Lajos generális direktor képviselte.

Szűcs András Ottó újszentesi lelkész felidézte, hogy a települést az 1891-ben Szentes városából idetelepült őseik alapították. A 120 éves műemlék templomot Pecz Samu budapesti építész tervezte neogótikus stílusban. Köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak a megújulásához, a templomot „hitünk és nemzeti hovatartozásunk védőbástyájának” hívta.

Az egy évig tartó felújítással az eredeti stílus, formák, színek betartására törekedtek, a restaurálás a templom minden négyzetméterére, az orgonára is kiterjedt. A munkálatok 860 ezer euróba kerültek – közölte az MTI-vel Szűcs András Ottó. Elmondta: a 498 főt számláló újszentesi gyülekezet tagjai „lelkes, igazi magyarok”, akik bár kisebbségbe kerültek, ragaszkodnak történelmi, hitbeli gyökereikhez.

Potápi Árpád János az MTI-nek nyilatkozva elmondta: kicsi az újszentesi magyar közösség, de annál erősebb. Azt, hogy mennyire életrevaló, az is bizonyítja, hogy önerőből, összefogással újították fel a templomukat. „Az alapítók is büszkék lennének a mai újszentesiekre” – értékelte az államtitkár.

MTI

Kapcsolodó cikkek