Potápi Árpád János: a gyermekek állnak a magyar nemzetpolitika homlokterében - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Potápi Árpád János: a gyermekek állnak a magyar nemzetpolitika homlokterében

A magyar kormány nemzetpolitikájának homlokterében a gyermekek, a magyar ifjúság áll – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Potápi Árpád János a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet gondozásában megjelenő Változó ifjúság a Kárpát-medence országaiban című tanulmánykötet bemutatóján úgy fogalmazott, kutatások is igazolják, hogy a magyar ifjúság a magyar jövő záloga. A jövőbe vetett hitet csak a magyar gyermekekre lehet építeni, a jövőnek csak úgy lehet dolgozni, ha utánunk mindig újabb és újabb nemzedékek következnek – tette hozzá.

A magyar kormány családpolitikai intézkedéseinek legfőbb célja, hogy az 1981 óta tartó negatív demográfiai trendet meg lehessen fordítani – hangsúlyozta. Mint fogalmazott, a jelenlegi 1,5-1,6 körüli termékenységi arányszám a korábbiakhoz képest javulást mutat, de még mindig csak a „munka” mintegy felét sikerült elvégezni, 2030-ra szeretnék megfordítani a csökkenő trendet. Ebben a munkában már iskolás koruktól számítanak a magyar fiatalokra, akár Magyarországon, akár a határon túl élnek, mivel ezt nem lehet elég korán elkezdeni – mondta.

Az államtitkár egyben célként fogalmazta meg a magyar érdekképviseletek további erősítését mindenütt, ahol magyar közösségek élnek. A mintegy 12 ezer taggal rendelkező határon túli magyar pedagógus-szervezetek teljes egészében a magyar kormány fenntartásával működnek és a szintén a nemzetpolitika keretében meghirdetett programok is a magyar közösségeket szolgálják, segítik – sorolta az államtitkár. Hozzátette, hogy ezeket a programokat, intézkedéseket a 2010 óta folyamatos stabil kormányzásnak köszönhetően tudják végigvinni.

Az államtitkár értékelése szerint olyan történelmi pillanatnak lehetünk részesei, amely optimizmusra ad okot, hiszen – mint fogalmazott – hamarosan ismét növekvő magyar gazdaságról, gyarapodásról lehet majd beszélni. A fiatalok problémáira ugyanakkor megfelelő válaszokat kell adni, mert a nemzetpolitikát csak a fiatalokkal együtt, velük együttműködve lehet tovább vinni – összegzett Potápi Árpád János.

MTI

Kapcsolodó cikkek