Potápi Árpád János: a magyarok a hazáért bármikor megküzdenek - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Potápi Árpád János: a magyarok a hazáért bármikor megküzdenek

Mi, magyarok az elmúlt ezer évben megtanultuk, milyen ügyekért kell áldozatot hoznunk: a hazáért, a szabadságért, a családunkért bármikor és bárkivel megküzdünk – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár kedden Dombóváron, a nemzeti összetartozás napján rendezett megemlékezésen.

Potápi Árpád János a Nemzeti összetartozás terén mondott beszédében hozzátette: idegen érdekekért, szolgasorba taszításunkért, gyermekeink érdekei ellen nem cselekszünk, „mások ellen is felvesszük a kesztyűt, ha ezt akarják lenyomni a torkunkon”. „Legyen a hétvégi választás annak is az ideje, hogy állást foglalunk az előbbiek mellett az utóbbiakkal szemben, mondjunk nemet a háborúra!” – szorgalmazta. Úgy fogalmazott, az elmúlt évszázadok bebizonyították, hogy háborút nem nyerhetünk meg; a háború számunkra százezrek, sőt milliók életének elvesztését, megnyomorítását, Magyarország megcsonkítását, városai lerombolását jelenti. Felidézte: az 1920-as trianoni békediktátum után Magyarország elveszítette területének több mint kétharmadát, lakosságának csaknem 60 százalékát, iparának egyharmadát, erdeinek 85 százalékát.

Azt mondta, bebizonyítottuk, hogy „ha a szív helyén van, erősek maradunk, és megmaradunk a legnagyobb veszteségek ellenére is”. Hangsúlyozta, ma elmondható, hogy Magyarország készen áll azok a kihívásokra, amelyeket a jelen és a jövő hoz. Széchenyi Istvánt idézve azt mondta, Magyarország nem volt, hanem lesz. A politikus szavai szerint az elmúlt 14 évben a nemzeti összetartozás érzése és tudata összekovácsolta a magyarságot, olyan összetartás alakult ki, amely páratlan az elmúlt évszázadban. 2010-ben döntést hoztak arról, hogy június 4-nek legyen új jelentéstartalma, és ne csak a veszteség, hanem a remény is legyen hangsúlyos. A mai nap az összefogásnak is a szimbóluma – fűzte hozzá. „Nemzetünknek az ad szilárd alapot, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Az egymásért viselt felelősségből sok eredmény következett: gazdasági, kulturális, morális fellendülés, megerősödő közösségeink, nemzeti együttműködés a sport és az oktatás területén is” – hangoztatta.

Beszélt arról is, hogy 2019. októberben a dombóváriak a változás mellett tették le a voksukat, „megszüntettük a széthúzást, a békétlenséget, lefektettük az együttműködés alapjait”. Megjegyezte, „azóta tagadhatatlan a fejlődés, a város vezetése nagy hangsúlyt fektetett az óvodák, iskolák korszerűsítésére”. Megemlítette, hogy szinte minden hétre jut egy-egy gazdasági fejlesztés, a város templomai egymás után újultak meg, kedden a Jézus Szíve-templom megáldását ünneplik. „Június 9-én nemcsak helyben hozhatunk döntést Dombóvár vezetőiről, hanem igent mondhatunk a békére, a biztonságra és a fejlődésre” – zárta beszédét Potápi Árpád János.

MTI

Kapcsolodó cikkek