Potápi Árpád János: a nemzeti identitás megerősítésében a sport az egyik legkiválóbb eszköz - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Potápi Árpád János: a nemzeti identitás megerősítésében a sport az egyik legkiválóbb eszköz

A nemzeti identitás megerősítésében a sport az egyik legkiválóbb eszköz, mely az egészséges életmódra való nevelésnek is fontos része – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szombaton a székelyföldi Hargitafürdőn megrendezett 11. Konzul Kupán.

Potápi Árpád János elmondta: éppen az említett ok miatt a nemzetpolitikai államtitkárság a fő támogatója a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és partnerei által több mint egy évtizede szervezett amatőr síversenynek. Kiemelte: az amatőr síversenyen részt vevő gyerekek nemcsak a sport egészségre jótékony hatásaiban részesülnek, hanem közösséget is alkotnak. „Amikor a sportról és a közösségről beszélünk, ne felejtsük el, hogy Székelyföldön az egyik legnemzetibb sport a sísport közel egy évszázada” – mutatott rá.

Csíkszereda, 2024. február 17.
Tóth László, Magyarország csíkszeredai fõkonzulja beszédet mond a Magyarország csíkszeredai fõkonzulátusa és partnerei által szervezett székelyföldi síverseny, a XI. Konzul Kupa megnyitóján Hargitafürdõn 2024. február 17-én. Mellette Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára (b2) és Péter Lukács Csikcsicsó polgármestere (b).
MTI/Veres Nándor

Emlékeztetett: a térség Tófalvi Évától Miklós Editig kiváló versenyzőket adott a magyar sportnak. „Ezekben a gyerekekben is olyan reménységünk van, hogy egyszer majd ők képviselhetik a magyar nemzetet, amikor a dobogó egyik fokára, talán a legmagasabb fokára állnak” – mondta.

Gyurta Dániel úszó, olimpiai bajnok a Külgazdasági és Külügyminisztérium főtanácsadójaként, a magyar és a nemzetközi olimpiai bizottság tagjaként üdvözölte a jelenlévőket. Elmondta: az olimpiai mozgalomban is azzal küzdenek, hogy a gyerekeket, a fiatalokat elhívják a modern világ eszközei, a telefon, a számítógépes játékok elől. „A sportot igenis lehetőségként tudjuk nekik biztosítani, és higgyék el, ha azt mondom, nincs könnyű dolgunk” – fogalmazott. Köszönetet mondott és gratulált a szervezőknek, hogy a versenyen évről évre egyre több gyerek tud jelen lenni és élni a sport adta lehetőségekkel. Rámutatott: ez nemcsak most válik hasznukra, egészségükre, hanem a későbbiekben is segíti őket, hogy „komplexebb emberekké” váljanak.

A hargitafürdői verseny célja megmutatni, milyen nagy beágyazottsága van a téli sportoknak Székelyföldön, valamint lehetőséget biztosítani a székelyföldi síklubokba járó gyerekeknek a versenyzésre. A Csíkszereda melletti Hargitafürdő kiváló helyszín erre, mivel biatlonpálya és több lesiklópálya is van ott. A nemzetpolitikai államtitkárság által évről évre támogatott Konzul Kupán sífutó és műlesikló versenyt szerveznek több korcsoportban. Idén több mint 300 versenyző nevezett be, mintegy 170-en a lesikló számban.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a csíkcsicsói polgármesteri hivatal és közbirtokosság, illetve a csíkszeredai sportegyesületek által szervezett rendezvényen neves székelyföldi sportolók is részt vesznek, rendszerint ők adják át a díjakat a versenyző gyerekeknek.

MTI

Kapcsolodó cikkek