Potápi Árpád János: Erkölcsileg is elismerjük a diaszpórát - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek

Potápi Árpád János: Erkölcsileg is elismerjük a diaszpórát

A diaszpóra támogatása csak az utóbbi tíz évben vált megszokottá, a kormány számára a legfontosabb az, hogy a hazájától távol élő magyarságot erkölcsileg elismerjük. Erről Potápi Árpád János beszélt szombaton Ausztráliában.


A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Csenger-Zalán Zsolt, Magyarország ausztráliai nagykövete társaságában Gold Coaston találkozott a helyi magyarok képviselőivel. Az esemény a XVII. Ausztráliai Magyar Kulturális Találkozó keretében zajlott.

„A kormány arra a szintre emelte a kapcsolattartást a diaszpórában élő magyarsággal, amelyet az megérdemel. A rendszerváltás előtt a témáról beszélni sem lehetett, de a helyzet utána sem sokat változott, mi voltunk azok, akik ki merték mondani, hogy a diaszpórában élők nagyon fontos részét képezik a magyarságnak” – mondta az államtitkár, aki telefonon nyilatkozott az MTI-nek.

Kitért arra, hogy fontos nemzetrészről van szó, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és másutt élő magyarok összlétszáma csaknem 2,5 millió, ami megegyezik a Kárpát-medencében Magyarországon kívül élők számával. „Nagy dolog, hogy az ezeken a területeken működő szervezeteket, egyesületeket pénzzel is támogatni tudjuk megmaradásukban, illetve könnyebb létezésükben, amiért a diaszpórában élők rendkívül hálásak” – fogalmazott Potápi Árpád János. Megjegyezte, az anyaország többek között a hétvégi iskolák, a cserkésztáborok működtetéséhez járul hozzá.

Előadásában Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy már 1 millió 150 ezer külföldi magyar kapta meg, illetve kapta vissza a magyar állampolgárságot; a kormány a bölcsődétől a felsőoktatásig támogatja a külhoni magyar oktatási intézményeket, és 2011 óta évente ülésezik a Magyar Diaszpóra Tanács, amelyben már csaknem száz szervezet vesz részt.

Ami a diaszpóra támogatását illeti, folyamatban van a Marsden-i Magyar Ház felújítása, 2018 óta rendszeresen megrendezik a Fillmore-i cserkésztábort, a Kőrösi Csoma Sándor program keretében Melbourne-ben kétszáz oldalnyi tanári segédanyagot állítottak össze a néprajzi tananyagból.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszámolt arról, hogy az ausztráliai magyarok képviselői több kérdést tettek fel az ukrajnai háborúról, a kárpátaljai magyarság helyzetéről, hiszen 15 ezer kilométer távolságból is aggódva figyelik az eseményeket.

Magyar művészek és a magyar kormány képviselőjének részvételével vasárnapig tart a találkozó, amelyet háromévente rendeznek meg Ausztráliában, ezúttal a Queensland állambeli Gold Coaston. A koronavírus-járvány miatt a legutóbbi, a 2020-ra tervezett rendezvény elmaradt. A mostani összejövetelt az Ausztráliai Magyar Szövetség és a Queenslandi Magyarok Kulturális Szövetsége szervezte meg.

A magyar fellépők között van Szeredy Krisztina és Leblanc Győző operaénekes, Pataky Attila, az Edda együttes frontembere, táncokat oktat a Kolozsvárról érkezett András Katalin Bíborka és Varga László Zoltán.

Vasárnapig számos táncprogram, különböző előadások, képzőművészeti kiállítás, gasztronómia része a rendezvénynek.

MTI

Kapcsolodó cikkek