Potápi Árpád János: idén is lehet jelentkezni a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjára - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek Magyarország

Potápi Árpád János: idén is lehet jelentkezni a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjára

Lehet idén is jelentkezni a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjára, amely a magyar kormány támogatásával valósul meg – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az államtitkár emlékeztetett: 2016-ban indult el a diaszpóraprogram a Rákóczi Szövetséggel együttműködve. A program lényege – mondta -, hogy a diaszpórából magyar fiatalokat hozzanak haza Magyarországra, illetve a Kárpát-medencébe, hogy megismerjék a magyar történelmet, kultúrát és tájat. Kiemelte, hogy a programmal jelentősen megerősíthetik a fiatalok magyar identitását, hazaszeretetüket és ragaszkodásukat a magyarsághoz.

A nemzetpolitikai államtitkár jelezte: a különböző rendezvényeken az indulás óta 2300-2400 fiatal vett részt. A programot a Covid-járvány miatt fel kellett függeszteni, tavaly tudták ismét elindítani. Potápi Árpád János reményét fejezte ki, hogy minél többen jelentkeznek majd a programra, és a meghirdetett ezres keretszámot ki tudják tölteni.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: a diaszpórában élő 10-25 év közötti fiatalok február 6-tól március 15-ig elektronikusan, a szervezet honlapján nyújthatják be jelentkezésüket. Az érdeklődők tíz programból választhatnak, az első a csíksomlyói búcsú. aki ezt választja, 300 magyarországi, illetve külhoni magyar fiatallal zarándokolhat el a búcsúba. Emellett a Sátoraljaújhelyen a nyári táborokba is várják a fiatalokat.

Az elnök a feltételek között említette, hogy egy kinti diaszpóraszervezet igazolást, ajánlólevelet állítson ki arról: a fiatal legalább egy éve kapcsolódik magyar közösséghez, aktivitáshoz. Szintén a jelentkezés feltétele a fiatalok által írt motivációs levél. Jelezte: öt kiskorú mellé fogadhatnak egy felnőtt kísérőt, aki szülő, pedagógus, közösségi tag egyaránt lehet.

A program idén is lehetőséget kínál arra, hogy a hétvégi magyar iskolákban, magyar közösségekben tevékenykedő tanárok, oktatók részt vehessenek a júliusi összmagyar tanártáborban. Csáky Csongor felidézte, a Magyar Diaszpóra Tanács a Határtalanul! program mintájára fogalmazta meg kérését a magyar kormányhoz egy kifejezetten a diaszpórát célzó program elindítására. Tavaly csaknem ötszázan vettek részt a rendezvényeken, és a visszajelzések alapján elmondható, hogy a programnak nagy hatása van a fiatalok életére, akikre visszatértük után az otthoni közösségek még inkább számíthatnak – mutatott rá.

MTI

Kapcsolodó cikkek