Potápi Árpád János: kultúránk gazdagsága a legnehezebb időkben is kitartásunk erőforrása - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Potápi Árpád János: kultúránk gazdagsága a legnehezebb időkben is kitartásunk erőforrása

Kultúránk gazdagsága a legnehezebb időkben is kitartásunk erőforrása, ezért kell elmélyülten ismerkednünk vele – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Galántán, ahol beszédet mondott a Magyar Kultúra Napja felvidéki központi ünnepségén vasárnap.

A legnagyobb felvidéki magyar kulturális és közéleti szervezet, a Csemadok szervezésében megvalósuló ünnepség keretében megemlékeztek a Himnusz befejezésének 200. évfordulójáról, illetve átadták a Csemadok életműdíjait és más kitüntetéseit is. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára az ünnepségen mondott beszédében hangsúlyozva szólt a magyar kultúra megtartó erejéről és az egység fontosságáról. A Magyar Kultúra napja kapcsán emlékeztetett: 2023-at és ezt a napot több jelentős kerek évforduló jellemzi, s ezek jól körvonalazzák az egységet. Rámutatott: amellett, hogy Kölcsey Ferenc pontosan 200 évvel ezelőtt ezen a napon fejezte be a Himnuszt, ugyancsak idén 200 éve született Petőfi Sándor és Madách Imre, valamint 250 éve Csokonai Vitéz Mihály is.

„Kultúránk egyedülálló! De nemcsak ősisége miatt fontos, hanem azért is, mert értéket képvisel a számunkra egy értékeit vesztett évszázadban. Nemzeti kultúránkra építve meg tudunk maradni a 21. század viszontagságai és bizonytalanságai közepette is” – emelte ki Potápi Árpád János. Leszögezte: az egység a nemzetünk fennmaradásának biztosítéka. Hozzáfűzte: ahhoz, hogy a sokaságból egység legyen, jóakaratra van szükség minden időben, s ez az egység és jóakarat jelentette a biztos alapot már a múltban is a magyarságnak.

„A megmaradáshoz az első lépés a magyarság szülőföldön való megmaradása, s ez az egész Kárpát-medencében élő magyarságnak nehezen túlbecsülhető feladata” – jelentette ki Potápi Árpád János. A magyar kormány támogatásával az elmúlt években a Felvidéken megvalósult beruházások sokaságáról szólva hozzáfűzte: ennek támogatásához a magyar kormány közreműködésével és a helyi közösségek cselekvése nyomán egy olyan intézményrendszer erősödött meg, amely az oktatás és a kulturális élet egészét átfogja „Magyarország kormánya az idei évben arra kötelezte el magát, hogy ennek az intézményrendszernek a működését továbbra is támogatni fogja” – tette hozzá Potápi Árpád János.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke a rendezvény megnyitóján mondott beszédében köszönetet mondott az általuk végzett munkáért a Csemadok tagjainak közösségmegtartó munkájukért, majd utalva a várhatóan idén sorra kerülő szlovákiai előrehozott parlamenti választásokra és az iskolai beiratkozásra, azt mondta: a felvidéki magyar közösség számára meghatározó lesz az idei év.

Forró Krisztián, az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke az iskolaválasztás fontosságáról beszélt a felvidéki magyar közösség létszámfogyatkozásának megállítása kapcsán, és az utóbbit rendkívül fontos, folytatódó és minden felvidéki magyarra váró feladatként jellemezte.

MTI

Kapcsolodó cikkek