Potápi: méltán lehetünk büszkék Benyovszky Móricra - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Potápi: méltán lehetünk büszkék Benyovszky Móricra

Benyovszky Móricra méltán lehetünk büszkék mi, magyarok, Magyarország nemzetiségei, és büszkék lehetnek rá a lengyelek is – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a 18. századi magyar világutazóról elnevezett köztér avatásán pénteken Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy Benyovszky Móric volt az egyik leghíresebb magyar utazó, aki négy kontinenst érintett és több ország történelmébe is beírta nevét. Az államtitkár szerint a 21. századi rohanó és identitásvesztett világban elengedhetetlen, hogy a múlt alaposabb megismerésével erősítsük történelmi emlékezetünket. Ennek szerves részét képezi Benyovszky és nem mindennapi életútja – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy sikerrel bemutatott Benyovszky, a szabadság szerelmese című musicalt néhány nap múlva az újvidéki magyar színház művészeinek köszönhetően a határon túl is megismerheti a közönség. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány nemzeti évfordulók bizottsága 2011-ben a kiemelt nemzeti évfordulók sorába vette Benyovszky Móric születésének és halálának kerek évfordulóit, ennek szellemében szervezték tavaly a Benyovszky jubileumi emlékévet.

Az eseményeknek köszönhetően széles körben válhatott újra ismertté Benyovszky élete és kalandos története, tavaly decemberben avatták fel Benyovszky Móric portrészobrát a mostantól a nevét viselő köztér területén – tette hozzá.

Takács Bence a honvédelmi minisztert képviselve kiemelte Benyovszky elhivatottságát, amivel a haza szolgálata érdekében katonának tanult. Később négy uralkodót és három nemzetet szolgált, négy világrész több országának történetébe írta bele a nevét és tetteit: végig katona maradt és katonaként lett népszerű – hangoztatta. Rámutatott arra, hogy a hazának bátor, elszánt és mindenre felkészült katonákra minden időben szüksége van. Azt mondta, ebben a sok bizonytalansággal tarkított évtizedben Magyarország számára elengedhetetlen, hogy újra nemzeti és újra szuverén hadserege legyen. „Haza csak addig van és lesz, amíg van, aki megvédje, és amíg lesznek olyan tettrekész bátrak, akik, mint Benyovszky, a katonai hivatásra igent mondanak” – jelentette ki.

Katarzyna Ratajzcak-Sowa, Lengyelország magyarországi nagykövethelyettese azt mondta, a köztéravatással a magyar és lengyel nemesre, a kamcsatkai száműzöttre, a szökevényre és utazóra, Madagaszkár királyára és a széleskörben olvasott emlékiratok szerzőjére emlékezünk. Azt mondta, a pénteki naptól Budapest ismét gazdagodik egy lengyel vonatkozású térrel, ami reményei szerint hozzájárul a fiatalok történelmi eligazodásához.

Csáki Imre alezredes, címertörténész szerint Benyovszky Móric példakép katonai és polgári értelemben is a jövő generáció számára. Hozzátette, a Benyovszky tér köztudatba ágyázása egyúttal a közösségi tájékoztatást is szolgálja. „Magánlevelezéséből ízig-vérig katonás, őseit, származását és becsületét nagyra tartó, büszke főtiszt, tábornok jelleme rajzolódik ki, aki méltó példaképül szolgálhat a mai nemzedéknek nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medencében is” – hangoztatta.

Erőss Gábor, Józsefváros kultúráért és emlékezetpolitikáért felelős alpolgármestere közölte: a kerület büszke Benyovszky Móricra, akinek emlékét itt utca, emlékház, és immár tér és szobor is őrzi. Benyovszkyt, a felvidéki nemest és utazót a magyarok, a szlovákok és a lengyelek, de a franciák és a madagaszkáriak is magukénak érzik – mondta. „Küzdött az oroszok ellen a lengyel szabadságért, aztán a sajátjáért, így a 18. században az első és leghíresebb „Gulágról” szökött rab volt” – fogalmazott.

Rámutatott arra, hogy az oroszok ma ismét háborúznak, ezúttal a szomszédos Ukrajnában, Tajvan szigete fenyegetettségben él, Madagaszkárt pedig a klímaváltozás miatt felváltva sújtja az aszály és az egymást követő pusztító ciklonok.

Az újonnan felavatott Benyovszky Móric tér az Orczy út és Diószeghy Sámuel utca által határolt területen található, ahol tavaly decemberben állították fel a magyar világutazó, hajós és katona szobrát.

MTI

Kapcsolodó cikkek