Potápi: nemzetpolitikai érdek is Ukrajna EU-tagjelölti státuszának a támogatása - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Potápi: nemzetpolitikai érdek is Ukrajna EU-tagjelölti státuszának a támogatása

Magyarország a kezdetektől támogatja, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státust – közölte Facebook-oldalán Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János kiemelte: „Magyarország érdeke, hogy a szomszédos Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság is békében és biztonságban élhet szülőföldjén.” Hozzátette:  Ukrajna EU-tagjelölti státusának a támogatása tehát nemzetpolitikai érdek is, ezért a június 23-24-i uniós csúcstalálkozón Ukrajna számíthat Magyarország támogatására az EU-tagjelölti státusról szóló kérdésben.

Az államtitkár hangsúlyozta: „Magyarország számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen. Az elsők között reagáltunk az orosz–ukrán háborúra, és elindítottuk történetünk eddigi legnagyobb humanitárius segélyakcióját az ukrajnai menekültek megsegítésére.” Kiemelte: „Emellett a jövőben is mindent megteszünk a kárpátaljai magyarság támogatása érdekében. Ezért hirdettük meg a napokban a kárpátaljai szociális programcsomagot is, amellyel az a célunk, hogy a kárpátaljai magyarságnak a rendkívül nehéz helyzet ellenére se kelljen elhagynia szülőföldjét, és helyben tudjon boldogulni.”

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolodó cikkek