Programsorozattal emlékeznek meg az idén 800 éves Andreanumról - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Programsorozattal emlékeznek meg az idén 800 éves Andreanumról

Egész éves programsorozattal emlékeznek meg a Magyarságkutató Intézet szervezésében az idén 800 esztendős Andreanumról, a világ első etnikai alapú kiváltságleveléről, amelyet II. András adományozott az erdélyi szászoknak.

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a téma tudományos feldolgozásáról és a programsorozatról tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón felidézte: II. András két évvel azután, hogy kibocsátotta az Aranybullát, hozott egy döntést, amely alapján az erdélyi szászoknak önrendelkezést biztosított.

Kiemelte: 20 éve tagja Magyarország az Európai Uniónak, amelynek idén soros elnökségi posztját is betölti. Szeretnék a 800. évfordulóról megemlékezve a dokumentumot példaként felmutatni Európának a kiegyensúlyozott, harmonikus, párbeszéddel teli együttműködésre a szomszéd országokkal.

Emlékeztetett azokra a közösségekre, amelyek a trianoni békediktátummal önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy a saját szülőföldjükön nemzeti kisebbségi közösségként élnek. „Regionális önigazgatást szeretnénk ezeknek a közösségeknek, nevezetesen, hogy saját maguk, egyébként az Európai Unió szubszidiaritás elvének is megfelelően, önállóan döntsenek a saját sorsukról” – mondta.

Kiemelte: amikor felvetik az önigazgatás kérdését, kizárólag azt kérik, ami bárhol Európában és a világban egy kisebbségben élő közösség számára elérhető. A kisebbségi közösségek regionális önigazgatása mindenütt stabilitást jelent, Európa számára is stabilitást jelent, és a gazdasági prosperitásnak is egyik kulcseleme – tette hozzá.

„Szeretnénk kialakítani nemzetközi színtéren is a történelmi hagyományainknak megfelelően egy olyan modus vivendit, ami reményeink szerint mindenki számára, a többségi társadalmak és a kisebbségi közösségek számára is előnyös helyzetet biztosít” – mondta.

Szili Katalin az MTI-nek elmondta: terveik szerint az idén konferenciákon, Nagyszebenben, Budapesten és Brüsszelben is megemlékeznek az évfordulóról, történészek, nyelvészek bevonásával, emellett kiadványok megjelentetését is tervezik négy nyelven.

Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke kiemelte: amikor a barcasági szászok kérték a dokumentumot, az Andreanumot, II. Endre nagyapjára, II. Gézára hivatkoztak. „Tehát a szász autonómia tulajdonképpen II. Endre elé megy legalább két nemzedékkel” – mutatott rá.

Hangsúlyozta: a középkori magyar királyságot az autonómiák halmaza jellemezte, mert az összes társországnak létezett az autonómiája, létezett a kunok, jászok, a székelyek, királyi városok, vármegyék autonómiája.

Kiemelte: a mai nemzedéknek kötelessége emlékezni a múlt értékeire, a példákra. A megemlékezéssorozat központi gondolata, hogy őrizzük az értéket, mutassuk fel hazánk fiainak, és mutassuk fel Európának – mondta.

MTI

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolodó cikkek

  • Tudatos sikerépítés

    Együttműködve a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületével a Prosperitati Alapítvány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság negyedik alkalommal indítja el a Vajdasági