Rakétatalálat miatt leállt a Barátság kőolajvezeték, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot - Külhoni Magyarok
általános Események Hírek Magyarország

Rakétatalálat miatt leállt a Barátság kőolajvezeték, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan. Az Index úgy értesült, hogy a találat nem a vezetéket, hanem az áramellátást biztosító transzformátort érte. A hiba elhárítása után a vezeték újraindításának semmi akadálya nincs. A támadás miatt Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanács ülését.

„A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta  a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba” – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, hozzátéve, az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral.

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán is közzétette: „ma este 20.00-ra összehívtam a Védelmi Tanács ülését az orosz–ukrán háború legújabb fejleményei miatt”. A Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

Budapest, 2022. november 15.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) a Védelmi Tanács ülésén a Karmelita kolostorban 2022. november 15-én este. Az ülést a Barátság kõolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt hívta össze a kormányfõ. A kormányfõ mellett Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezetõ államtitkár (j3).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Rakétatalálat miatt leállt a Barátság kőolajvezeték, megszólalt a Mol

Rakétatalálat érte azt az áramellátót a belorusz–ukrán határon, amely a Barátság kőolajvezeték zavartalan működéséért felelős. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó, erről elsőként az M1 tévécsatorna számolt be. A hírt aztán az Indexnek több forrásból is megerősítették. Ezek szerint a belorusz határnál eltaláltak egy transzformátorállomást, ami a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A jelenlegi helyzetben a Barátság olajvezeték leállt, mivel nincs áramellátásuk a szivattyúknak.

Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani az országba. A 90 nap azonban elegendőnek mutatkozik, hogy ezt megszervezzék. A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte:

ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK ESTE 8 ÓRÁRA ÖSSZEHÍVTA A VÉDELMI TANÁCS ÜLÉSÉT A KARMELITA KOLOSTORBA.

A kérdéseinkkel kerestük a Mol-t, a válaszukat a helyzet súlyossága miatt változtatás nélkül közöljük:

Az ukrán olajvezetékrendszer irányítójának tájékoztatása szerint orosz tüzérségi találat ért Ukrajnában a belorusz határhoz közel egy transzformátor-állomást, amely a Barátság-kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának működtetéséhez szolgáltat elektromos áramot. A találat következtében a Barátság-vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások ideiglenesen leálltak.

Figyelemmel kísérjük az eseményeket, és az ukrán partnerekkel közösen vizsgáljuk a Barátság-vezeték újraindításának feltételeit. A MOL felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását: üzemi készleteink, valamint Magyarország stratégiai készletei elegendőek ahhoz, hogy a százhalombattai finomító működése a kár elhárításáig tartó átmeneti időszakban folyamatos maradjon.

A kőolajvezeték egyszer már leállt október elején, akkor szivárgás miatt nem tudtak olajat szállítani Németországba. Akkor a Mol lapunk megkeresésére elmondta, hogy a szivárgás csak a vezeték északi ágán van, Magyarországra azonban a déli ágán keresztül szállítják a kőolajat, így ez nem okozott gondot Magyarország számára.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Ukrajna-szerte több nagyvárost is támadás ért. Bár a légvédelmi rendszerek az ország nagy részén működtek, a támadás egyes településeken óriási kárt okozott, köztük Kijevben is. Az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko tájékoztatása szerint a város Pecserszk nevű kerületét érte a csapás. Ezenkívül találat érte Csernyihiv, Cserkaszi, Mikolajiv, Szumi, Odessza, Harkiv és Lviv területét is.

A támadás több területen áramkimaradást okozott, de nemcsak Ukrajna, hanem Moldova területén is jelentős energiaellátási problémák vannak. Részletesebben az orosz támadásokról az alábbi cikkünkben számoltunk be.

Forrás: Index.hu

Kapcsolodó cikkek