Rendkívüli lépést fontolgat Kijev a nemzeti kisebbségi jogok ügyében - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja Magyarország

Rendkívüli lépést fontolgat Kijev a nemzeti kisebbségi jogok ügyében

Már a héten megkezdődhetnek a tárgyalások a nyelvhasználattal kapcsolatban.

Ukrajna készen áll arra, hogy változtasson a nemzeti kisebbségeket érintő törvényeken az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamat előre mozdítása érdekében – mondta Olga Sztefanisina, ukrán miniszterelnök-helyettes. Sztefanisina azt közölte, hogy Ukrajna készen áll változtatni a nemzeti kisebbségeket, például a kárpátaljai magyarokat érintő – főleg oktatási jellegű – törvényeken, amennyiben „megszületik a megfelelő egyensúly” az ukrán és a más nyelveken való tanítás közt – írta meg a Financial Times.

Kiemelték, hogy a korrupciós problémák mellett a nemzeti kisebbségek jogait érintő intézkedések képezték eddig a legnagyobb akadályt Ukrajna EU-s csatlakozási folyamatában.

Várhatóan a héten megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna és Magyarország, valamint Ukrajna és Románia közt, melynek fő témája az Ukrajnában élő kisebbségek oktatása és nyelvhasználata lesz.

A tárgyalások ugyanakkor nem feltétlenül lesznek sikeresek, hiszen hogy Olga Sztefanisina szerint már a jelenlegi rendszer is „remekül működik”.

Forrás: Mandiner

Kapcsolodó cikkek