Semjén: Magyarország nem adja ki Ukrajnának a katonai szolgálatra alkalmas menekülteket - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja Magyarország

Semjén: Magyarország nem adja ki Ukrajnának a katonai szolgálatra alkalmas menekülteket

“Mi nem vizsgáljuk egyetlen ukrajnai menekültnél sem, hogy az ukránok szerint katonaköteles-e vagy sem. Magyarország nem adja ki őket Ukrajnának” – nyilatkozta Semjén Zsolt az atv.hu-nak. Kérdésünkre azt is kijelentette: az adataikat sem adják ki.

A napokban jelent meg a hír: az osztrák hatóságok elutasították az Ukrajnából az országba érkezett katonaköteles korú férfiak kiadatását. A Do Rzeczy lengyel lap számolt be arról, hogy Ausztria az első Európai Uniós ország, amelyik megtagadja a hadkötelesek kiadatását Ukrajnának.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a lengyel kormányhoz közel álló Rzeczpospolita szerint Lengyelország megkezdte az Ukrajnát 2022. február 24. óta illegálisan elhagyó, hadköteles korú férfiak kiadatását az ukrán hatóságoknak.

Az Exxpress osztrák lap is azt írta, hogy “Ausztria egyértelművé tette: nem adják át Zelenszkijnek a katonai szolgálatra alkalmas ukránokat”.

Sajtóinformációk szerint Ausztriában jelenleg mintegy 14 ezer 18 – 54 év közötti férfi tartózkodik, akik a háború miatt hagyták el a hazájukat. A bécsi kormány eddig összesen 101 629 menekültnek nyújtott segítséget.

“Minden Ukrajnából menekült szabad ember Magyarországon”

Mi nem vizsgáljuk egyetlen ukrajnai menekültnél sem, hogy az ukránok szerint katonaköteles-e, vagy sem. Magyarország nem adja ki őket Ukrajnának – nyilatkozta Semjén Zsolt vasárnap az atv.hu-nak.  “Minden Ukrajnából menekült Magyarországon szabad ember, aki szabadon eldöntheti, hogy marad itt, továbbmegy Nyugatra, vagy – ha ő úgy dönt -, visszamegy” – mondta kérdésünkre a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

“Minden Ukrajnából menekült Magyarországon biztonságban van. Sem őt, sem adatait nem adjuk ki!” – jelentette ki Semjén Zsolt a kérdésünkre.

Forrás: Atv.hu

 

Kapcsolodó cikkek