Semjén Zsolt: a nagy teljesítmények az egész közösséget megerősítik - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Semjén Zsolt: a nagy teljesítmények az egész közösséget megerősítik

A kimagasló egyéni teljesítmények az egész közösséget, az egész nemzetet megerősítik – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken, amikor az államalapítás ünnepe alkalmából állami kitüntetéseket és Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjakat adott át Budapesten, a Hagyományok Házában.

Semjén Zsolt kiemelte: egy létszámában kis nép számára akkor van megmaradás, ha büszkeség ehhez a nemzethez tartozni. Ez a büszkeségtudat pedig akkor élhető meg, ha nemcsak nagy elődeink voltak, hanem „nagyszerűt alkotó” kortársaink is. A miniszterelnök-helyettes rámutatott: egy kitüntetés fontos annak, aki kapja, hiszen a díj a társadalom visszajelzése, hogy a közösség, amelyben él, számon tartja és értékeli a munkáját. Fontos annak is, aki adja, ez esetben az államnak, hiszen az állam dolga, hogy felismerje és elismerje a rendkívüli teljesítményeket.

Budapest, 2023. augusztus 18.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes (k) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (b) átadja Györfi Erzsébet óvónõnek, népdalénekesnek, a Székelyföldi Énekiskola alapítójának, a Barozda együttes meghatározó tagjának a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepe alkalmából a Hagyományok Házában 2023. augusztus 18-án.
MTI/Máthé Zoltán

A legfontosabb azonban magának a közösségnek, a magyar társadalomnak, mert „büszkeség és megtartó erő, hogy sokan vannak közöttünk”, akik az élet bármely területén rendkívüli teljesítményre képesek – mondta. Szent István számtalan szempontból alkotott maradandót – mondta, példaként említve állam- és egyházszervezői, diplomáciai és hadvezéri teljesítményét. Kiemelte Szent István országépítő munkáját, hozzátéve: az első magyar király példáját követve minden magyar küldetése, hogy ott legyen nemzet- és országépítő, ahova a gondviselés állította, a saját közegében, a saját szakmájában.

A miniszterelnök-helyettes végül megköszönte a kitüntetetteknek nemzetmegtartó, nemzeterősítő szolgálatukat. A Novák Katalin köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt kitüntetésben részesült Bertényi Iván történész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa, Csóti György, Magyarország volt zágrábi nagykövete, Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Keskeny Ernő, Magyarország korábbi moszkvai és kijevi nagykövete.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet rektora, Farkas István Ferenc piarista szerzetes, Habis László, Eger megyei jogú város volt polgármestere, Pályi Gyula vegyészmérnök, az olaszországi Modenai és Reggio Emilia-i Egyetem nyugalmazott professzora, Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, Pusztay János nyelvész, műfordító, az Eötvös Loránd Tudomány-egyetem professor emeritusa és Schrötter Tibor Lajos, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének alelnöke.

Semjén Zsolt továbbá Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt és Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéseket adott át az ünnepségen. Semjén Zsolt és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Orbán Viktor miniszterelnök által adományozott Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat adott át mások mellett Trif Olga Máriának, a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum igazgatójának, Muzsnay Árpád tanár, újságírónak és a Kormorán Együttesnek.

MTI

Kapcsolodó cikkek