Semjén Zsolt: az igazi teljesítmény megmarad és nemzetmegtartó erőt jelent - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Semjén Zsolt: az igazi teljesítmény megmarad és nemzetmegtartó erőt jelent

Sok minden változik, eltűnik nyom nélkül, de az igazi teljesítmény megmarad és ezáltal nemzetmegtartó erőt jelent – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden a március 15-i állami kitüntetések átadásán, Budapesten.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: ahhoz, hogy egy nemzet szeresse önmagát, először ismernie kell azokat a nagyszerű teljesítményeket, amelyekre büszke lehet. Ez a büszkeség jelenti a megtartó erőt, amely egy létszámában kis nép számára létfontosságú. Minden tagjában éljen ott a tudat, hogy érdemes és büszkeség ehhez a nemzethez tartozni – hangsúlyozta. Rámutatott: a büszkeség tudata akkor és csak akkor élhet a nemzet tagjaiban, ha nem csupán a történelemben lévő nagyjaink életpéldája és életműve jelenti a megtartó erőt, hanem a jelenben is vannak olyan életművek és életpéldák, amelyek ezt a megtartó erőt jelentik a számunkra.

Semjén Zsolt emlékeztetett, az emberiség története során mindig voltak kitüntetések, mindig elismerték a kiemelkedő teljesítményeket. A közösség mindig úgy érezte, hogy a saját megtartó erejének növelése érdekében fontos, hogy a rendkívüli egyéni teljesítményeket – legyen az akár katonai, művészi, tudományos, sport, vagy az élet egyéb területe – elismerje és „látható jellel lássa el”.

A miniszterelnök-helyettes felidézte a történetet, amikor Arany János kitüntetésben részesült, és egy főrend méltatlankodva tette fel a kérdést: most már akárki megkaphatja ezt a rendet? Andrássy Gyula erre úgy felelt: meg tudná mondani excellenciád, hogy Raffaello korában, hogy hívták a külügyminisztert? A történet hajszálpontosan mutatja, hogy az igazi teljesítmény maradandó – közölte Semjén Zsolt.

Aláhúzta: a kitüntetés a díjazott és a díjat odaítélő mellett jó magának a nemzeti közösségnek is. Megtartó erejével jelzi, hogy itt és most, a saját szakterületén sok olyan honfitársunk van, aki olyan életművet tett le az asztalra, olyan teljesítményt nyújtott, amelyre mindannyian büszkék lehetünk – fogalmazott.  A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a magyar kormány nevében a díjazottaknak teljesítményükért és nemzet iránti hűségükért.

Az ünnepségen Semjén Zsolt a kormányfő előterjesztésére a köztársasági elnök által adományozott kitüntetéseket – a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt – nyújtott át.

MTI

Kapcsolodó cikkek