Soltész Miklós: a hit, nyelv és kultúra erősítésére van szükség a megmaradáshoz - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Soltész Miklós: a hit, nyelv és kultúra erősítésére van szükség a megmaradáshoz

Mind a külhoni magyaroknak, mind a Magyarországon élő nemzetiségeknek a hit, a nyelv és kultúra erősítésére van szükségük ahhoz, hogy szülőföldjükön megőrizzék nemzeti identitásukat – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a székelyföldi Szentegyházán, ahol magyarországi nemzetiségi fiatalokkal együtt vett részt a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott rendezvényen.

Az esemény kapcsán Soltész Miklós az MTI-nek telefonon elmondta: először szerveztek Magyarország határain kívül alumni-találkozót a magyarországi nemzetiségi középiskolák egykori ösztöndíjasai számára, bemutatandó, hogyan éli meg a magyarság kisebbségi helyzetben a nemzeti összetartozás élményét. Olyan nemzetiségi – többek között horvát, szlovák, román, ruszin – fiatalokról van szó, akik valamelyik magyarországi nemzetiségi középiskolába jártak és a tanulmányaikban elért kiváló eredményükkel, illetve a közösségért végzett munkájukkal érdemelték ki az ösztöndíjat.

A magyar állam teljes mértékben támogatja magyarországi őshonos nemzetiségek tanulását, anyanyelvi környezetben való továbbtanulását – mondta az államtitkár. Hozzátette: a 11 éve indult ösztöndíj-program arra biztatja a fiatalokat, hogy továbbra is szolgálják nemzetiségüket, segíti őket abban, hogy később ők lehessenek nemzetiségük elöljárói, tanítói, kulturális vezetői.

Szerinte az erdélyi utazáson részt vevő mintegy 45 fiatal a gyimesi csángók között, illetve Székelyföld több településén megtapasztalhatta, hogy a trianoni békediktátum óta eltelt 103 év után is „énekeiben, táncaiban, csodálatos nyelvükben megmaradtak a magyarok”. Soltész Miklós kifejezte reményét: ez nekik is erőt fog adni Magyarországon, hogy – a magyarsághoz való fontos kötődésen kívül – megőrizzék ahhoz a nemzetiséghez való kötődésüket, amit szüleik, nagyszüleik rájuk hagyományoztak, nyelvben, kultúrában és sokszor a keresztény hitben is, legyen az a katolicizmus, az evangélikus, református egyházhoz, vagy akár az ortodoxiához való tartozás.

Hozzátette: a nemzeti identitáshoz való ragaszkodás példái számukra is megerősítésül szolgálnak, ugyanakkor azt is láthatták, hogy a magyar kormány segítségével mennyi minden újult meg, illetve épült Székelyföldön és szerte Erdélyben: óvodák, templomok, közösségi házak, mindaz, ami a megmaradásukat segíti.

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint a nemzetiségi fiataloknak is feladata az, hogy saját anyaországaik számára – legyen az Horvátország, Szlovákia, vagy Románia – jelezzék: magyarországi megmaradásukhoz  anyaországuk támogatására is szükség van, mert „ezt náluk hitelesebben senki nem tudja elmondani”.

A szentegyházi Szent András római katolikus templomban tartott vasárnapi szentmisét és a Gábor Áron művelődési házban rendezett nemzeti összetartozás-napi műsort is azzal az üzenettel iktatták a nemzetiségi fiatalok IV. alumni-talákozójának programjába, hogy „ha valahol a hit ott van, a kultúra és a nyelv erős, akkor a megmaradás nem kérdés” – zárta nyilatkozatát az államtitkár.

MTI

Kapcsolodó cikkek