Szijjártó Péter: a kommunikációs csatornák nyitva tartása ad reményt a mielőbbi békére a szomszédunkban - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Szijjártó Péter: a kommunikációs csatornák nyitva tartása ad reményt a mielőbbi békére a szomszédunkban

Az ukrajnai béke reménye mindaddig él, amíg a kommunikációs csatornák nyitva vannak, ezért fontos minden várható kritika és támadás ellenére is a párbeszéd fenntartása Belarusszal – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután belarusz kollégáját, Szjarhej Alejnyiket fogadta szerdán Budapesten.

A tárcavezető a magyar-belarusz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság 11. ülését követően sajtótájékoztatón kiemelte: „nyilvánvalóan majd hosszú sorát és listáját olvassuk a kritikáknak és támadásoknak mindazért, ami ma itt történt, de szeretném önöknek elmondani, hogy minden kritika és támadás dacára nagyon fontos volt, hogy mi ma itt Budapesten találkoztunk”. „Magyarország a béke pártján áll, Magyarország minél előbb békét szeretne, azt szeretnénk, ha a szomszédunkban zajló háború minél előbb véget érne, mert az emberéleteket, és köztük a magyar emberek életét is így lehet csak megmenteni” – mondta. „Mindenki számára világos, hogy a 25. órában vagyunk, hiszen az eszkaláció veszélye minden eddiginél nagyobb” – figyelmeztetett.

Majd rámutatott, hogy Ukrajna szomszédságában hazánk pontosan tudja, hogy az eszkaláció először a fegyveres konfliktus közvetlen környékén élőket érintené súlyosan, ezért alapvető fontosságú annak elkerülése. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy megkérte Szjarhej Alejnyike külügyminisztert, hogy Belarusz tegyen meg mindent a háború eszkalálódásának elkerülése érdekében, és ne tegyen semmi olyan lépést, ami ennek a veszélyét megnövelné. Mint kiemelte, a kommunikációs csatornák bezárásával a béke reményét adná fel a világ. „Éppen ezért a mai találkozó a béke reményének fenntartását segíti, segítette elő” – fogalmazott. Illetve emlékeztetett, hogy Belarusz egyszer már volt házigazdája béketárgyalásoknak, és remélhetőleg ezek mielőbb újra tudnak kezdődni.

A miniszer végül tudatta, hogy tárgyaltak a szankciók által nem érintett területeken való együttműködés fejlesztéséről is. Aláhúzta, hogy Magyarország számára az energiaellátás biztonsága kritikus fontosságú kérdés, különösen, hogy a szakértők szerint a következő tél sokkal nagyobb kihívásokat jelent majd Európa számára, mint az előző. Rámutatott, hogy hazánk kőolajellátásának mintegy 80 százaléka a Belaruszon keresztülhaladó Barátság vezetéken érkezik. „Belarusz mindeddig megbízható, kiszámító és korrekt tranzitpartnere volt Magyarországnak, biztosította a kőolaj zavartalan szállítását” – mondta, majd hozzátette, hogy ígéretet kapott ezen tranzitszerep fenntartására.

Emellett kitért az atomenergia fontosságára is, illetve a most aláírt megállapodásra. Mint mondta, Belaruszban azonos technológiájú reaktorblokkok épülnek, ezért lényeges a tapasztalatok megosztása. „A geopolitikai helyzettől függetlenül a nukleáris biztonság egyetemes, globális érdek” – szögezte le. Valamint elmondta, hogy az energiaügyi együttműködés mellett a mezőgazdasági és a gyógyszeripar területén is komoly vállalatközi együttműködések jöttek létre, ezért is fontos a később rendezendő üzleti fórum, amelyen mintegy hetven vállalat vesz részt.

MTI

Kapcsolodó cikkek