Szilágyi Péter: a járványhelyzet csak erősebbé tette az anyaország és a külhoni közösségek kapcsolatát - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Események Hírek

Szilágyi Péter: a járványhelyzet csak erősebbé tette az anyaország és a külhoni közösségek kapcsolatát

Nincs az a válsághelyzet, amely okot adna arra, hogy elengedjük a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság kezét – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára New Yorkban az Amerikai Magyar Iskolák Találkozójának (AMIT) tizedik, jubileumi konferenciáján.

Szilágyi Péter hangsúlyozta, hogy a diaszpórában működő hétvégi magyar iskolák a járványhelyzetben is megmutatták, hogy a magyar közösségek igazi összetartó erői. Rámutatott, hogy a félelmek ellenére a járványhelyzet nemhogy gyengítette, hanem éppen ellenkezőleg, erősítette a kapcsolattartást és együttműködést a diaszpóra magyar közösségeivel.

Szilágyi Péter a járvány időszakának tapasztalatai között említette, hogy a személyes kapcsolatoknak kitüntetett szerepük van a közösségek életerejének megőrzésében, hozzátéve, hogy a kormányzat éppen ezért tartja nagyon fontosnak azokat a kezdeményezéseket, amelyek az élet bármely területén képesek ilyen közösségeket teremteni.

A helyettes államtitkár megállapította, hogy a válság utáni újrakezdéshez nagy reményeket fűztek, amiben a kialakult jelenlegi háborús konfliktus újabb nehezítő tényezőként jelentkezett, de – ahogy fogalmazott – „egyetlen magyar sincs egyedül, és nincs az a válsághelyzet, amely okot adna arra, hogy elengedjük a Kárpát-medencei és a diaszpóra magyarság kezét”.

Az Amerikai Magyar Iskolák Találkozója tizedik alkalommal rendezte meg konferenciáját, amelynek a New York-i magyar főkonzulátus adott otthont. A részvevők a többi között a tanmenet-fejlesztésről, a hagyomány és a művészet megtartó erejéről, a személyiségformálásról, a nyelvi készségek javításáról, a drámapedagógia módszereiről hallhattak előadást, valamint bemutatkozott a Berlini Magyar Iskola sikeres nyelvtani programja.

Az AMIT 2013 óta évenként lehetőséget biztosít az Egyesült Államokban működő magyar iskolák és pedagógusok számára a szakmai eszmecserére, a tapasztalatok megosztására pedagógiai módszerekről, pszichológiáról. A szervezet 2017 óta bejegyzett formában American Hungarian Schools Association néven folytatja munkáját, hogy ilyen módon is segítse az amerikai magyar iskolák közötti kapcsolatok erősítését, valamint a közös kulturális programok szervezését. Az éves konferencia mellett továbbképzéseket, szakmai műhelyeket és webináriumokat is tartanak.

MTI

Kapcsolodó cikkek