Szilágyi Péter: a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a kárpátaljai magyar szervezetek működését - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja Magyarország

Szilágyi Péter: a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a kárpátaljai magyar szervezetek működését

A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a kárpátaljai magyar szervezetek működését – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hivatalos látogatásán Beregszászon, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) éves közgyűlésén.

Az ukrajnai országos légiriadó miatt nem az eredeti helyszínen, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében, hanem az intézmény óvóhelyén tartotta meg éves közgyűlését a kárpátaljai magyar pedagógusok szakmai szervezete. Köszöntő beszédében Szilágyi Péter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évek sikeres kárpátaljai fejlesztései és korszerűsítései nemcsak a magyarságnak, hanem az ide menekült ukránoknak is biztonságot, védelmet nyújtanak. „Ezzel keresztényi kötelességünknek teszünk eleget”- fogalmazott.

Beregszász, 2022. december 17.
Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs helyettes államtitkára beszédet mond a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) éves közgyûlésén a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskola óvóhelyén Beregszászon 2022. december 17-én.
MTI/Nemes János

Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakciója keretében az orosz-ukrán háború kitörése óta több mint egymillió menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra, akik minden szükséges segítséget megkaptak és a továbbiakban is megkapnak. Magyarország és „az egész magyarság érdekelt abban, hogy a szomszédos Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is biztonságban és nyugalomban élhet szülőföldjén” – húzta alá Szilágyi Péter.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a napokban elfogadott Nemzeti kisebbségekről (közösségekről) Ukrajnában című törvény elfogadása és kidolgozása során nem vették figyelembe a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek javaslatait. Rámutatott, hogy a jogszabály „továbbra sem rendezi a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbség oktatási és nyelvhasználati jogait, az 1992-es nemzeti kisebbségi törvényhez képest pedig visszalépések vannak a korábban meglévő kisebbségi jogok tekintetében”.

Beregszász, 2022. december 17.
Magyar pedagógusok a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) éves közgyûlésén a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskola óvóhelyén Beregszászon 2022. december 17-én.
MTI/Nemes János

Szilágyi Péter az elmúlt hónapok egyik legnagyobb sikerének nevezte, hogy a magyar kormány és civil, egyházi szervezetek támogatásának és a helyiek akaraterejének köszönhetően Kárpátalján a magyar tannyelvű iskolákban mindenütt sikerült elindítani a jelenléti oktatást. A jövő nemzedékére nézve ebben elévülhetetlen szerepe van a hivatásukat a jelen körülmények közt is állhatatosan végző pedagógusoknak és nevelőknek. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a kárpátaljai magyar szervezetek működését, hangsúlyozta Szilágyi Péter. Végezetül Novák Katalin köztársasági elnököt idézve arról biztosította a jelenlévőket, hogy „együtt vagyunk és együtt leszünk, legyen bármilyen nehéz is az élet Kárpátalján, legyen bármilyen nehéz, kihívásokkal teli magyarnak lenni.” Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke kiemelte a kárpátaljai pedagógusok helytállását a belső menekültek fogadása és ellátása során. Emlékeztetett a Határtalanul címmel lebonyolított nyári iskola program sikerére, amelyhez 64 iskola és több mint 2700 gyerek csatlakozott. Megemlítette, hogy az Erzsébet-táborokban 800-an üdülhettek, közülük 200-an ukrán tannyelvű iskolák diákjai.

A KMPSZ közgyűlése nyilatkozatot fogadott el, amelyben arra kéri az állami szerveket, hogy tegyenek meg mindent az „oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása ügyében, különösen a nemzetiségi nyelven is oktató intézményi hálózat megőrzéséért.” Szilágyi Péter ezt követően köszöntötte a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete karácsonyi ünnepségének résztvevőit. „Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában” – idézte Márai Sándort. Nem szabad elcsüggednünk, ki kell tartanunk, ahogy eddig is mindig tettük. „Lehet, hogy idén nem kerül annyi ajándék a fa alá, de kívánom, hogy szeretet és béke töltse meg a szobákat, hiszen erről szól a karácsony” – mondta. A magyar nemzet minden tagjával együtt kívánom, hogy az új esztendő hozza el Kárpátaljára a békét! Ebben bízunk és reménykedünk Önökkel együtt – zárta ünnepi gondolatait Szilágyi Péter.

A beregszászi látogatás záróeseményeként Szilágyi Péter is részt vett a Tamási Áron-emléktábla felavatásán. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológiai Campusa az egyik helyszín abból a tízből a Kárpát-medencében és a diaszpórában, ahol a Nemzetpolitikai Államtitkárság kezdeményezésére meghirdetett Tamási Áron 125 Emlékév zárásaként emléktáblát kapott a Kossuth-díjas erdélyi magyar író. Ma Kárpátalján a híres Tamási Áron-gondolatnak – „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” – új értelme van, mondta a helyettes államtitkár. Az otthonhoz való ragaszkodás ma nehéz vállalás. „Ez a magyar közösség azonban az elmúlt bő évszázadban számtalan alkalommal bizonyította élni és megmaradni akarását, minden nehézség ellenére sikerült megmaradnia és a nemzeti kormány támogatásának köszönhetően fejlődnie is” – hangsúlyozta Szilágyi Péter. A beregszászi emléktábla-avatással a kárpátaljai magyarság „nemcsak azt üzeni, hogy a magyar nemzet alkotó része, hanem egyben azt is, hogy van itt egy közösség, amely emlékezik és egyben bizakodik egy békés jövendőben” – fogalmazott a politikus. Ez az emléktábla „üzenet a jövő számára egy közösségtől, amely mindenek dacára hiszi és tudja, hogy itt van otthon”- mondta Szilágyi Péter.

MTI

Kapcsolodó cikkek