Szili Katalin: az a feladatunk, hogy őrizzük a keresztény Európát - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Szili Katalin: az a feladatunk, hogy őrizzük a keresztény Európát

Szili Katalin szerint a magyar közösségek számára a hit mindig megtartó erőt jelent, ezért a mai kihívások közepette is „az a feladatunk, hogy őrizzük a keresztény Európát”.

A miniszterelnöki főtanácsadó a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány anyagából rendezett Keresztény ünnepek című fotókiállítás nagyváradi megnyitóján beszélt erről szerdán a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központban. Kiemelte: felemelő számára, hogy a tárlatot Schlauch Lőrinc nagyváradi római katolikus püspök születésének 200. és a Nagyváradon elhunyt Erdélyi Vazul görögkatolikus püspök halálának 162. évfordulóján, húsvét nagyhetében nyitják meg. Mint mondta, számos olyan időszak volt a történelem során, amikor az egyház volt az, amelyik a magyar közösségeket „átcipelte a túlsó partra, és megtartotta a jövőnek”.

Nagyvárad, 2024. március 27.
Szili Katalin miniszterelnöki fõtanácsadó beszédet mond a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány anyagából rendezett Keresztény ünnepek címû nagyváradi fotókiállítás megnyitóján 2024. március 27-én.
MTI/Derencsényi István

Úgy értékelte: a 21. század harmadik évtizedében, egy háború árnyékában, járványokkal, migrációval és számos más kihívással szembesülve, „borzasztó nehéz megtartani” mindazt, amit a keresztény értékvilág Európában kellene, hogy jelentsen. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) által létrehozott KÁMME Alapítvány fotókiállításának megtekintése azonban szerinte jó alkalom az önvizsgálatra, az elcsendesedésre és a jövőbe tekintésre, hiszen olyan alkotásokat mutat be, amelyek fontos értéket őriznek.

Szili Katalin kiemelte: a feltámadás ünnepe előtti hét nemcsak a szenvedés, hanem a remény időszaka is, és a szomszédban dúló háború kapcsán a maga részéről kifejezte reményét, hogy a ráció és a józan ész végül mégiscsak felülkerekedik, és visszatér az a világ, „ahol a béke fontosabb lesz, mint a háború, ahol a megértés fontosabb lesz, mint az acsarkodás”. „Ezért azoknak a józan gondolkodását és azoknak a racionalitását kell támogatnunk, akik nem a háborút táplálják, hanem a békét segítik, és nem szabad hinni azoknak, akik folyamatosan a saját politikai túlélésük érdekében – mint ahogy a francia elnök is teszi – egyszerűen a háború kiszélesítésének rémével fenyítik Európát. Nekünk pontosan az a feladatunk, hogy őrizzük a keresztény Európát, hogy őrizzük azokat az értékeket, amiket mi kaptunk, és amik örökérvényűek” – fogalmazott a miniszterelnöki főtanácsadó.

A júniusi választások kapcsán kifejezte meggyőződését, hogy a magyar közösségek mindenütt össze tudnak majd fogni a nemzetért, azért, hogy helyi képviselőik ki tudjanak állni közösségükért, európai parlamenti képviselőik pedig ki tudjanak állni Európában és a világban a békéért.

A KÁMME Alapítvány fotóműhelyének anyagából válogatott Keresztény ünnepek című fotókiállítás a négy nagy keresztény ünnepkör – mindenszentek és halottak napja, advent és karácsony, nagyböjt és húsvét, valamint pünkösd tematikáját öleli fel. A külhoni alkotók munkáiból összeállított, a keresztény és nemzeti hagyományok köré szerveződő tárlatot korábban Csornán, Nyíregyházán, Máriapócson, Nagykárolyban, és Hajdúszoboszlón is bemutatta a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Tudatos sikerépítés

    Együttműködve a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületével a Prosperitati Alapítvány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság negyedik alkalommal indítja el a Vajdasági