Szili Katalin: bízni kell a jövőben, a biztonságot adó nemzeti összefogásban - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek

Szili Katalin: bízni kell a jövőben, a biztonságot adó nemzeti összefogásban

Bízni kell a jövőben, a biztonságot adó nemzeti összefogásban; az anyaországnak fontos, hogy elősegítse közösségei fennmaradását és fejlődését – mondta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó vasárnap Helsinkiből telefonon az MTI-nek.

Szili Katalin a Finnországi Magyarok Egyesülete meghívására részt vett Helsinkiben az általuk szervezett szombati bálon, amelyet az egyesület megalakításának 30. évfordulója alkalmából rendeztek. A miniszterelnöki főtanácsadó beszámolt arról, hogy a szombati rendezvényen köszönetét fejezte ki azért az állhatatos, több évtizedes munkáért, amelyet a Finnországban élő magyarság az identitás megőrzéséért és a magyar kultúra, nyelv és a hagyományok ifjúságnak történő átadásáért tett és tesz.

E közösségben együtt jelenik meg a Kárpát-medence és diaszpóra magyarsága, hiszen az ott élők közül sokan az anyaországon kívül rekedt nemzetrészekből érkeztek Finnországba, így mint cseppben a tenger jelenik meg a világ magyarsága – hangsúlyozta Szili Katalin. A magyar-finn kapcsolatokat a testvérvárosi és civil szervezetek, egyetemi együttműködések hálózata is gazdagítja, sokat tehetnek az anyaország és a befogadóország törekvéseinek megértéséért – fűzte hozzá a főtanácsadó. „Bíznunk kell a jövőben, a biztonságot adó nemzeti összefogásban és a fiatalok nemzet melletti szilárd elhivatottságában” – mondta.

A rendezvényen részt vett Breuer Klára, Magyarország helsinki nagykövete; Bihari Szabolcs, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke; valamint Bán István, az Észtországi Magyar Szervezet elnöke is. Nagy Gábor, a Finnországi Magyarok Egyesületének elnöke megköszönte a magyar kormány és a nemzetpolitikai államtitkárság támogatását.

A Finnországi Magyarok Egyesülete 1993. március 15-én alakult, hogy összefogja az észak-európai országban élő magyarokat. Alapelvként fogalmazták meg, hogy a külhoni magyarság megtartásának legfontosabb pillére a család, a magyar nyelv, valamint a magyar kultúra és a magyar hagyományok ápolása. Az idén harmincéves egyesület sok programot, többi között versmondó délutánt, farsangi bált, húsvéti tojásfestést szervezett az észak-európai országban élő többezres magyar közösségnek, és karácsonyi vásárt is rendeznek.

MTI

Kapcsolodó cikkek