Szili Katalin: csak az tud békét teremteni, aki felelősséget vállal a nemzetért - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Szili Katalin: csak az tud békét teremteni, aki felelősséget vállal a nemzetért

Csak az tud békét és biztonságot teremteni, aki nem csupán hisz nemzetében, hanem azért felelősséget is vállal, s végsőkig kitartva küzd a közösségért, annak tagjaiért – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a felvidéki Érsekújváron, ahol beszédet mondott a nemzeti ünnep alkalmából rendezett megemlékezésen pénteken.

A Csemadok Érsekújvári Alapszervezete és a Kultúrkorzó által szervezett megemlékezésen – felidézve az 1848-49-es forradalom eseményeit – párhuzamot vont az akkori és a jelenlegi helyzet között, megjegyezve: a nemzet hasonló dolgokat kívánt.     Felidézte, amikor a Landerer nyomdában kinyomtatták a 12 pontban megfogalmazott követeléseket, arra az a kérdés is rákerült: mit kíván a magyar nemzet, amire a válasz az volt, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés. „Ha ma röviden kellene óhajainkat ugyanígy megfogalmazni, így szólna: legyen béke, biztonság és függetlenség” – hangsúlyozta Szili Katalin. Hozzátette: a mai rendkívül felbolydult, konfliktusokkal teli világban béke kell a szomszédunkban, a Közel-Keleten, s mindenütt a világban, hogy a családok nyugalomban és biztonságban élhessenek, gyarapodhassanak.

Érsekújvár, 2024. március 15.
Szili Katalin miniszterelnöki fõtanácsadó beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Érsekújváron 2024. március 15-én.
MTI/Bodnár Boglárka

„Kívánunk egy szuverén nemzetek együttműködésében sikeres Európát, kívánjuk az európai keresztény kultúra megőrzését, kívánjuk, hogy a nemzeti kisebbségek ügyét tekintse az Európai Unió a saját ügyének” – szögezte le Szili Katalin. Hozzáfűzte: kívánjuk a határon túli közösségeinknek az anyanyelvű oktatást, kultúrát, médiát, a magyar identitás megőrzésének elősegítését, összetartó közösséget és a magyarságtudat erősítését.

MTI

Kapcsolodó cikkek