Szili: nem adjuk fel a magyarság együvé tartozásának érzését - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Szili: nem adjuk fel a magyarság együvé tartozásának érzését

A magyarságnak június 4-e már nem a bús, veszteségérzettől keserű napot, hanem az összetartozást jelenti: „elfogadjuk, hogy a megrajzolt határok nem változtathatók meg, de nem adjuk fel a magyarság természetes együvé tartozásának érzését” – mondta Szili Katalin Barcson szombaton.

A határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban közreműködő miniszterelnöki megbízott a Somogy megyei városnak a trianoni békeszerződés 102. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségén fontos iránytűnek nevezte a nemzeti összetartozás napjáról 2010-ben hozott országgyűlési határozatot, és az alaptörvényt is, amely a korábbi alkotmánnyal ellentétben nem a felelősséget érez, hanem a mindennapi odafigyelésről, támogatásról, együttműködésről szóló felelősséget visel kifejezést használja a határon kívüli magyarsággal összefüggésben.

Nem tudjuk visszafordítani a történelem kerekét, de tompítani lehet azon, ami a trianoni fájdalmakat kíséri, a kultúra, a hagyomány, az identitás és a nyelv összeköt bennünket még akkor is, ha nemzettársaink, akár a Vajdaságban, Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken, vagy itt lent, Baranya-Somogy határán a határon túlra szakadtak – közölte.

MTI

Kapcsolodó cikkek