Szolgálati gépkocsikat kaptak a királyhágómelléki szórványlelkészek - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek Magyarország

Szolgálati gépkocsikat kaptak a királyhágómelléki szórványlelkészek

A magyar kormány támogatásával vásárolt szolgálati gépkocsikat vehettek át a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) szórványban szolgáló lelkészei csütörtökön Nagyváradon – számolt be a Maszol.ro erdélyi hírportál.

A kis lélekszámú szórványtelepülések látogatását, a hívek istentiszteletre való szállítását segítő hét járművet a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával szerezte be az egyházkerület. Ezeket Kiss-Parciu Péter regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár adta át a KREK nagyváradi székhelyén. Temes, Arad és Bihar megyékbe két-két autó, Máramaros megyébe egy jármű jutott.

Bogdán Szabolcs János püspök igehirdetésében hálát adott, hogy Isten „eszközöket adott a szolgálathoz”, mint fogalmazott a járművek segíteni fogják a szórványgondozást, hogy minden településre eljusson Isten igéje. „Hatalmas űrt töltenek be” – idézte az egyházi elöljárót a hírportál.

Kiss-Parciu Péter helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a járművek a magyar identitás, a magyar kultúra megőrzését támogatják. Emlékeztetett: „viharos időkben a kereszténységünk védte meg a magyar identitásunkat, a magyar identitásunk pedig a kereszténységet”. Hozzátette: a mai bizonytalanság közepette is fontos, hogy a magyarok egymásba kapaszkodjanak, megőrizzék hitüket. Közölte: első körben hét új személygépkocsit adnak át, de már dolgoznak a projekt második szakaszán, amelynek során további hét gépkocsit biztosítanak a KREK szórványlelkészeinek.

Farkas Zsolt, a KREK közigazgatási előadótanácsosa hangsúlyozta, hogy a szolgálati járműveket a szükségletek szerint rangsorolva osztották szét. Mindegyik hétszemélyes, mivel olykor a papok híveket is szállítanak az istentiszteletre – mondta. A fehér/fekete színű, költséghatékonyan két üzemanyagtankkal (benzin és gáz) ellátott autókat darabonként 17 ezer eurós áron vásárolták. A járművek a pályázati feltételek szerint a püspökség tulajdonában lesznek, használatba adásukkor szerződést kötnek az egyes gyülekezetekkel.

MTI

Kapcsolodó cikkek