Tiltakozik a KMKSZ a munkácsi kistérségben történt magyarellenes intézkedések miatt - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja Magyarország

Tiltakozik a KMKSZ a munkácsi kistérségben történt magyarellenes intézkedések miatt

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban tiltakozik a munkácsi kistérség magyar oktatási és kulturális intézményvezetőinek nemrégiben történt leváltása, valamint a magyar zászlók és feliratok eltávolítása ellen és a jogvédő szervekhez fordul az ügyben.

A KMKSZ elnökségének nyilatkozata „jogszerűtlen, a magyar nyelvű oktatás színvonalát veszélyeztető” intézkedésnek tartja a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának felmentését. A „hatályos nemzetiségi törvény biztosítja a kisebbségek nemzeti szimbólumainak, így a zászló szabad használatát” – áll a nyilatkozatban. A nyelvtörvény rendelkezései „lehetővé teszik a közfeliratoknak az államnyelv mellett a nemzetiségi nyelveken történő kihelyezését a kisebbség által lakott településeken”.

A KMKSZ elnöksége ezért „a magyar zászlók és feliratok eltávolítását a munkácsi kistérség településein önkényesnek, a hatályos törvényekkel ellentétesnek ítéli, s az ügyben a jogvédő szervekhez fordul”.

Az elmúlt héten Munkácson és a munkácsi kistérség néhány, zömében magyarok lakta falujában a közintézményekről eltávolították a magyar nemzeti zászlókat és a magyar nyelvű feliratokat, valamint felmondtak több, köztiszteletben álló magyar intézményvezetőnek is.

MTI

Kapcsolodó cikkek