Több mint tízezren kérték a szavazati levélcsomagjukat a csíkszeredai főkonzulátusra - Külhoni Magyarok
általános Erdély Felvidék Hírek Horvátország Kárpátalja Magyarország Muravidék Vajdaság

Több mint tízezren kérték a szavazati levélcsomagjukat a csíkszeredai főkonzulátusra

Beregszászon, Csíkszeredában és Ungváron vennék át legtöbben a szavazási levélcsomagjukat, a három határon túli külképviseleten közel 40 ezren vennék át a levélszavazáshoz szükséges dokumentumokat – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 3-i országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, ehhez március 9-ig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe, ezt több mint 456 ezren tették meg. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok szombattól vehetik át szavazási levélcsomagjaikat az ungvári, a beregszászi, a kolozsvári, a csíkszeredai, a bukaresti és a szabadkai külképviseleten, ahol a szavazás napjáig minden nap 6–22 óra között várják őket.

Hétfőtől pedig további hat külképviseleten is megnyílik a levélcsomag átvételének lehetősége. A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is. A 146 külképviselet közül csak a 12 kijelölt külképviseleten (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Lendva, Lviv) lehet átvenni szavazási levélcsomagot.

Az NVI adatai szerint a legtöbben, több mint 15 ezren a beregszászi külképviseleten szeretnék átvenni szavazási levélcsomagjukat, Csíkszeredán 12 600-an, Ungváron pedig 11 500-an. A hat kiemelt külképviselet közül, ahol már szombaton át lehet venni a szavazási levélcsomagot, 4800 választót várnak Kolozsvárra, 1500-at Szabadkára és 193-at Bukarestbe.

A hat külképviseleten, ahol hétfőtől munkanapokon 8–16.30 között lehet átvenni a szavazási levélcsomagokat, összesen valamivel több mint 200-an vennék át a csomagjukat. A szavazási levélcsomagokat hétfőtől átvehetik április 2-ig munkanapokon 9–16 óra között a 97 országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, valamint 22 határ menti településen is a levélszavazásra regisztráltak. A szavazási levélcsomag személyes átvételét a szavazás napján, április 3-án 6 és 19 óra között is biztosítaniuk kell a külképviseleteknek, a határ menti településeknek és az országos egyéni választókerületi székhelyeknek.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke