Új programokat is kínál a 11. Vásárhelyi Forgatag Marosvásárhelyen - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Új programokat is kínál a 11. Vásárhelyi Forgatag Marosvásárhelyen

Új programokat is kínál a 11. Vásárhelyi Forgatag, melyet augusztus 29. és szeptember 1. között tartanak Marosvásárhelyen – közölték keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Az erdélyi város legnagyobb magyar rendezvényének helyszíne idén is a marosvásárhelyi vár lesz, melynek a szervezők ígéretei szerint minden zúgát belakják, koncertekkel, hagyományőrző és kulturális programokkal készülnek. Pápay Kamilla fesztiváligazgató elmondta: családi rendezvényként nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekeknek szóló programokra, melyek idén játék és tudomány tematika jegyében szerveződnek civilek közreműködésével. A Kaláka együttes fellépése mellett két másik gyerekkoncerttel, kézművesfoglalkozásokkal és gyermektáncházzal készülnek. Újdonságként az idén 75 éves Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, valamint a Marosvásárhelyi Állatkert is jelen lesz programjaival a rendezvényen.

Új programpontja a Vásárhelyi Forgatagnak a Borkert is, melyet szintén a várban alakítanak ki, itt minőségi magyar, erdélyi borokat lehet kóstolni. Napközben a Duma térben olyan témákban hangzanak el előadások, mint a párkapcsolatok, a mesterséges intelligencia, a függőségek, a generációk közötti feszültségek. A kézművesvásárban a térség 60 kézművese és termelője mutatja be portékáját a vársétányon, míg az irodalomkedvelők a Teleki Téka által szervezett könyvbemutatókon, irodalmi beszélgetéseken és sétákon vehetnek részt.

A színházi programok közül a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Körhinta című előadását emelték ki, amely táncszínházi eszközökkel láttatja Fábri Zoltán legendás filmjének történetét. A sportprogramok közül a Rákóczi-lépcsőfutást, a váltómaratont és a Forgatag-kupát említette a fesztiváligazgató, és kitért az Egészségforgatagra is, ahol az egészséges életmódot népszerűsítik a résztvevők. A koncertek sorát a csütörtöki nyitórendezvényen Nyáry Károly jazz-zongorista nyitja, és átadják a Marosvásárhelyért Egyesület Bethlen Zsuzsanna-díjait. Pénteken a Szent Efrém Férfikar és az Ego Sum zenekar, szombaton a Dolly Plussz, vasárnap az Anna and the Barbies és a Magna Cum Laude lép színpadra.

Jakab István szervező hangsúlyozta: a rendezvénysorozat küldetése nem változott, a szervezők újabb tíz év megalapozására készülnek, a fesztivál továbbra is meghatározó szerepet kíván betölteni az erdélyi város kulturális életében. Örvendetesnek nevezte, hogy a Vásárhelyi Forgatag alatt egy közösségként nyilvánul meg a város magyar lakossága, művészek, civilek, vállalkozók, intézményvezetők összefognak a siker érdekében. Aláhúzta: a rendezvény erősíti a város magyarságát, tudatosítja bennük, hogy a marosvásárhelyi magyarság számottevő közösség.

Portik Vilmos leköszönő alpolgármester, korábbi főszervező felidézte: az első években „nem volt egyértelmű, hogy Marosvásárhelyen lehet Vásárhelyi Forgatagot szervezni”. Az akkori városvezetés gáncsoskodása miatt a rendezvénysorozat kiszorult a város szélére, a Maros-partra, majd fokozatosan költözött be a városközpontba. A jelenlegi városvezetés végett vetett a korábbi szemléletnek, felkarolja a jó kezdeményezéseket – mondta. Kiemelte: a fesztivál marosvásárhelyiekkel is szerveződik, a szolgáltatók 90 százaléka helyi, így nem csak helyben teremtenek értéket, gazdaságilag is helyben kamatoztatják. Nagyon kevés dolog volt a rendszerváltás óta, ami ilyen egységet tudott teremteni a városban – hangsúlyozta Portik Vilmos. Kitért arra is, hogy a rendezvénysorozatnak 25 szakmai partnere van, amelyek színvonalas programokat biztosítanak. Ilyen a többi között a Teleki Téka, az Erdélyi Hagyományok Háza, a Spectrum Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Mathias Corvinus Collegium és a Maros Megyei Múzeum.

A rendezvényről részletes információkat a Forgatag.ro honlapon lehet találni.

MTI

Kapcsolodó cikkek