Ütemterv szerint haladnak a részben beomlott székelyudvarhelyi diákotthon állagmegőrzési munkálatai - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Ütemterv szerint haladnak a részben beomlott székelyudvarhelyi diákotthon állagmegőrzési munkálatai

Ütemterv szerint haladnak a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben beomlott diákotthonának állagmegőrzési munkálatai, miközben a baleset által érintett diákok anyagi támogatásban részesültek – írta kedden a tanintézet közleménye alapján a Székelyhon hírportál.

A székelyföldi tanintézet honlapján közzétett közlemény szerint a romok eltakarítása után a belső munkálatokat is befejezték, az ideiglenes tető is elkészült. A nyomozó hatóságok felügyelete alatt kiásták a beomlott épületrész melletti sáncot – írták. Közölték, hogy a héten a külső munkálatok, az épület és a fölötte lévő domboldal alátámasztása következik, és egy 200 méter hosszú kerítést építenek.

A közlemény arra is kitér, hogy a részben beomlott diákotthon 42 érintett lakójának vagy családjuknak fejenként háromezer lej (233 ezer forint) pénzbeli támogatást nyújtott a Tamási Áron Véndiák Egyesület. A civil szervezet a romeltakarításkor megtalált laptopok tisztításában, az adatok mentésében is segédkezett. „Mostanra a bentlakó diákok hiányzó értéktárgyainak nagy része visszakerült a gyerekekhez” – tudatták. Közölték, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság által felajánlott 20 millió forint támogatás is megérkezett az egyesülethez. Az összeget az iskola vezetőségével egyeztetve nagyrészt a megsemmisült bútorzat pótlására fordítják.

A székelyudvarhelyi iskolát számos magyarországi és Kárpát-medencei tanintézet közössége is támogatta: a felsorolás szerint pénzt gyűjtött a budapesti Szent István Gimnázium (3 388 000 forint), a komáromi Selye János Gimnázium (2400 euró), a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium (13 480 lej, azaz 1,04 millió forint), az esseni Robert Schuman Berufskolleg partneriskola diákközössége (630 euró) is. Az összegeket a későbbi költségek fedezésére fordítják.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának megközelítőleg egyharmada december 18-án dőlt össze, miután az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. A romok négy diákot temettek maguk alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült, ő a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban hunyt el pár héttel a tragédia után. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve testi sértés gyanújával folytat büntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkát végzett a diákotthonnál, és ennek keretében több mint két méter mély árkot ásatott az épület fala mellett.

MTI

Kapcsolodó cikkek