Úzvölgyi katonatemető - Ismeretlenek megrongálták a haditemető információs tábláit - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Úzvölgyi katonatemető – Ismeretlenek megrongálták a haditemető információs tábláit

Rendőrségi panaszt tett hétfőn Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke és Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere, miután ismeretlenek megrongálták az úzvölgyi katonatemető információs tábláit.

A Hargita megyei önkormányzat az MTI-nek küldött közleményében azt írta, hogy a történteket hétfőn észlelték, és a közvagyon megrongálása miatt tettek feljelentést a megyei rendőrségen. A temető téglakerítésére felszerelt információs táblák magyar és román nyelvű tájékoztatást tartalmaznak a térség történelméről, az Úz völgyében vívott csatákról. A csatolt fotók szerint az ismeretlen tettesek letörték az egyik tábla több mint egyharmadát.

Az érintett önkormányzatok a hatóságok segítségét kérik a rongálásért felelős személyek azonosításában, illetve jogi lépéseket követelnek és tájékoztatást a vizsgálat fejleményeiről. Hangsúlyozzák, hogy az eset gyors és hatékony kivizsgálása a közrend és a közbiztonság fenntartása, a köztulajdon tiszteletben tartása miatt fontos.

Egy hónapon belül a második rendőrségi panaszt teszik a nemzetközi katonatemető kapcsán az érintett önkormányzatok. Csíkszentmárton polgármesteri hivatala pár hete a temetőben történt július 8-i keresztállítás miatt is büntetőfeljelentést tett a Hargita megyei rendőrségen. Ebben ismertették a haditemetőben történt újabb keresztállítást, temetőgyalázást, és az ügy kivizsgálását, az elkövetők felelősségre vonását kérték.

A Nemzet Útja (Calea Neamului) és más román szervezetek hívei július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyot és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval.

MTI

Kapcsolodó cikkek