Úzvölgyi katonatemető - Megakadályoznák a jogerős ítélet végrehajtását román szervezetek - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Úzvölgyi katonatemető – Megakadályoznák a jogerős ítélet végrehajtását román szervezetek

Akár hatósági segítségre is szükség lehet az úzvölgyi katonatemetőben törvénytelenül elhelyezett betonkeresztek eltávolításához, miután román szervezetek bejelentették, hogy megakadályozzák a jogerős ítélet végrehajtását – jelentette hétfőn a Székelyhon hírportál.

Az úzvölgyi betonkeresztek építési engedélyére vonatkozó perben pénteken hozott jogerős ítéletet a Bákói Táblabíróság. A másodfokú bírósági döntés megalapozatlannak ítélte Darmanesti (Dormánfalva) város fellebbezését, és jóváhagyta az elsőfokú ítéletet, mely szerint el kell távolítani a román katonáknak törvénytelenül felállított betonkereszteket és emlékművet. Az ügyben Csíkszentmárton községet képviselő Anja Marginean Cosma ügyvéd a hírportálnak azt mondta: az ítéletet Darmanesti polgármesteri hivatalának kell végrehajtania, Csíkszentmárton nem teheti meg helyette, hiába található az ő területén a sírkert.

„Ha az ítélet indoklásának kézbesítése után tíz nappal a dormánfalviak nem bontják le a törvénytelen építményeket, akkor Csíkszentmárton kezdeményezhet egy új bírósági eljárást annak érdekében, hogy engedélyezzék számára a végrehajtást, vagyis az építmények eltávolítását” – idézte az ügyvédet a Székelyhon. A kényszervégrehajtást a perhez csatlakozó Bákó megyei prefektusi hivatal és a Csíkszentmártont segítő Hargita megyei önkormányzat is kérheti, ez esetben egyesítik a kereseteket – tette hozzá. Az ügyvéd szerint amennyiben erőszakkal megpróbálják megakadályozni az ítélet végrehajtását, akkor hatósági segítségre lesz szükség, mert egy jogerős bírósági ítéletnek érvényt kell szerezni.

Mihai Tarnoveanu, az úzvölgyi katonatemetőben 2019 májusában történt erőszakos támadást és emlékműszentelést kezdeményező Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet vezetője a jogerős döntéssel kapcsolatban a közösségi oldalán jelezte: megakadályozzák a betonkeresztek és az emlékmű eltávolítását. „A bírósági ítélet végrehajtásának napján, a keresztek eltávolításakor jelen leszünk, ahogy 2019-ben is ott voltunk a Hősök napján, és azóta minden évben” – írta Tarnoveanu. Felhívást intézett „az összes nacionalista szervezethez”, az ortodox kolostorok papjaihoz, hogy gyűljenek össze a keresztek körül és védjék meg a ledózerolástól.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke közleményben közölte: folytatják a párbeszédet a Bákó megyei önkormányzattal, hogy az elesett román katonákat is méltó helyen lehessen eltemetni, „de az illegálisan épített betonkereszteknek el kell tűnniük” – szögezte le.

MTI

Fotó: Pinti Attila

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80