Vincze Loránt: globális normákra van szükség a kisebbségvédelemben - Külhoni Magyarok
általános Hírek

Vincze Loránt: globális normákra van szükség a kisebbségvédelemben

„A romániai magyar kisebbség képviselőjeként személyes rálátásom van a kisebbségvédelem nemzeti és európai rendszerére, amelynek számos hiányossága van” – mondta el Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke pénteken Genfben, az ENSZ Kisebbségi Fórumán.

Az ENSZ kisebbségi jogokról szóló nyilatkozatának harmincadik évfordulójára szervezett nemzetközi fórum meghívottjaként Vincze Loránt kifejtette: az 1990-es években Európában a háború szörnyűségei vezettek annak felismeréséhez, hogy a nemzeti kisebbségek védelmére jogi és politikai keretet kell létrehozni. Ezt követően jött létre az Európa Tanácsban a Nyelvi Charta és a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény, az Európai Unióban a csatlakozási kritériumok közé bekerült a kisebbségek tisztelete és védelme. Az ezt követő évtizedekben azonban a nemzetközi figyelem a kisebbségi közösségek helyzete iránt folyamatosan csökkent, annak a téveszmének köszönhetően, hogy ez egy politikailag kényes téma, amelyet nemzeti szinten kell kezelni.

„Meggyőződésem, hogy a kisebbségi jogok nem kizárólag nemzeti hatáskör. A nyugat-balkáni országok, Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Georgia csatlakozási kilátásainak fényében az Európai Uniónak ezt az elvet ismét meg kell erősítenie annak érdekében, hogy érdemi eredményeket érjen el a biztonság, a jó interetnikus kapcsolatok, a megbékélés, az emberi jogok és a kulturális sokféleség terén. Ez a geopolitikai megközelítés különösen fontos ma, a nyugati világ teljes szolidaritását élvező Ukrajnának meg kell felelnie a területén élő számos nemzeti kisebbség elvárásainak” – fogalmazott Vincze Loránt.

Európai szinten véleménye szerint a cél, hogy az Európai Uniót egyértelmű hatáskörökkel és kötelezettségekkel ruházzák fel a kisebbségek jogainak védelmére és támogatására az uniós szerződések módosításakor. Ennek eléréséhez meg kell győzni az Európai Bizottságot, hogy a nemzeti és nyelvi kisebbségek érdekében tett intézkedések előnyösek lehetnek társadalmaink számára, illetve rá kell venni a tagállamokat, hogy megállapodjanak a kisebbségvédelem közös normáiban. Tájékoztatta a Fórumot arról, hogy a FUEN berlini kongresszusa ezzel kapcsolatban határozatot fogadott el.

Vincze Loránt méltatta az ENSZ tevékenységét a kisebbségi jogok elismerése, védelme és támogatása terén, külön kiemelve Fernand de Varennes kisebbségügyi különmegbízott munkáját. Rendkívül fontosnak nevezte az ENSZ New York-i közgyűlésén elfogadott nyilatkozatot, amely hivatalosan elismeri a problémákat, és ezért előrelépést eredményezhet. Hozzátette: sajnos az uniós intézményekben nem volt nyilvános visszhangja ennek, éppen ezért kezdeményezte, hogy az Európai Parlament következő plenáris ülésén tartsanak vitát az ENSZ Nyilatkozatáról.

Az EP-képviselő az ENSZ legrangosabb kisebbségi fórumának meghívottjaként elmondta: közös jogszabályi keretet kell létrehozni a világban és Európában a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmére; másrészt az EU-ban ellenőrzési mechanizmust is létre kell hozni, ezért  a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása kiemelt fontosságúvá kell váljon a jogállamiság éves ellenőrzési ciklusában – fogalmazott Vincze Loránt az ENSZ Fórumán.

Forrás: Maszol.ro

Fotó: Vincze Loránt sajtóirodája

Kapcsolodó cikkek

  • Aki Szabadkát várossá tette

    Hétfőn Szabadkán felavatták Bíró Károly, a város egykori polgármestere a Radić fivérek utcában lévő egykori otthonának falán lévő emléktábláját.