Zsigmond Barna Pál: szerdán van az anyanyelv nemzetközi napja - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Zsigmond Barna Pál: szerdán van az anyanyelv nemzetközi napja

„Ma van az anyanyelv nemzetközi napja. Nekünk, magyaroknak különösen fontos ez a nap, hiszen a külhoni közösségek mindennapjait és jövőjét is jelentősen befolyásolja, hogy a szülőföldjükön hogyan szabályozzák az anyanyelv használatát” – mondta szerdán az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Zsigmond Barna Pál úgy fogalmazott: mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a törvények és az azokon alapuló gyakorlat egyaránt megfelelő legyen szerte a Kárpát-medencében. Kiemelte: jelenleg Ukrajnában a legaggasztóbb a helyzet. Kijevtől azt várjuk, hogy a kisebbségi jogok tekintetében térjen vissza a 2015 előtti szabályozáshoz, tartsa be a Velencei Bizottság, az Európa Tanács ajánlásait – tette hozzá.

„Sajnos azt tapasztaljuk, hogy az Európai Unió nem kezeli kellő komolysággal a nemzeti kisebbségek védelmét, a Soros kottájából játszó baloldali politikusoknak és bürokratáknak egyáltalán nem fontos ez az ügy” – fogalmazott. „Szerintünk azonban ezeknek a közösségeknek a megóvása európai minimum kell hogy legyen” – hangsúlyozta.

Éppen ezért továbbra is kitartunk amellett, hogy Ukrajna uniós csatlakozása elképzelhetetlen a kárpátaljai magyar közösség jogainak visszaállítása, megerősítése nélkül – emelte ki a kormánypárti politikus. „Minden magyar felelős minden magyarért” – zárta szavait.

MTI

Kapcsolodó cikkek