Szijjártó Péter: Támogatjuk Ukrajna EU-tagságát - Külhoni Magyarok
Események Hírek Kárpátalja

Szijjártó Péter: Támogatjuk Ukrajna EU-tagságát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán posztolt videójában jelentette be, hogy Magyarország támogatja Ukrajna Európai Unió-tagságát.

Magyarország ismét támogatásáról biztosította az Oroszország által múlt héten megtámadott Ukrajnát, erről beszélt Szijjártó Péter külügyminiszter közösségi oldalán megjelent videójában. A tárcavezető elmondta, amikor nem külföldön kezdi a napját, kollégáival áttekinti a háborús helyzetet reggelenként – így tett kedden, az orosz–ukrán konfliktus hatodik napján is. Hozzátette: kedden is ülésezik az operatív törzs.

A magyar emberek a békét akarják, és mi mindent meg is teszünk ennek érdekében. Szorgalmazzuk a béketárgyalásokat a két fél között, örülünk, hogy ezek tegnap el is kezdődtek. Abban reménykedünk, hogy minél előbb folytatódnak, és eredményt is hoznak. Természetesen mi itt, Magyarországon mindent megteszünk a magyar emberek védelme érdekében, és azért, hogy Magyarország ne sodródhasson bele a háborúba. Kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország modern kori történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtják végre, és készítik elő a folytatást. Erről Varga Judit igazságügyi miniszter is posztolt kedden egyébként, 600 millió forint értékben küldenek segélyt Kárpátaljára. A külügyminiszter hozzátette: befogadjuk és ellátjuk az Ukrajnából menekülőket.

Minden olyan kezdeményezést támogatunk, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy Ukrajnában béke legyen. Minél előbb lesz béke, annál kevesebb lesz a halott, és annál kevesebb ember kényszerül arra, hogy elmeneküljön az otthonából. Tegnap az Európai Unió nyolc tagországának elnökei (három balti ország, Lengyelország, Csehország, Bulgária, Szlovénia és Szlovákia) közös kezdeményezést tettek közzé Ukrajna európai integrációjának elősegítése érdekében. Azt írják, minél előbb kapjon európai uniós státuszt Ukrajna, és minél előbb kezdődjenek tárgyalások a csatlakozásról. Ezúton szeretném bejelenteni, hogy Magyarország támogatja ezt a kezdeményezést. Sürgetjük Brüsszelt, hogy mielőbb vegyék napirendre ezt, erről tájékoztatta a lengyel és a litván kollégát is. Ne felejtsük el: Magyarország a békében érdekelt, minden olyan segítséget megadunk Ukrajnának, ami ezt segíti elő.

MTI

Kapcsolodó cikkek