A Csemadok visszautasítja a Most-Híd javaslatát - Külhoni Magyarok
Hírek

A Csemadok visszautasítja a Most-Híd javaslatát

A Csemadok szerint a Most-Híd javaslata rövid távú politikai célok elérésének eszköze.

A Csemadok a Most-Híd decemberi javaslatára reagálva válaszlevelet küldött a pártnak. A január 14-i keltezésű levelet Sólymos László miniszterelnök-helyettesnek és Rigó Konrád kulturális államtitkárnak címezték.

A Csemadok furcsának tartja, hogy bár a Most-Híd levelét a párt fejlécével küldték el, azt Sólymos László miniszterelnök-helyettesként, Rigó Konrád pedig kulturális államtitkárként írta alá, miközben többször hivatkoznak a pártpolitikától mentes intézményrendszer kialakításának fontosságára.

Értékelésük szerint a Most-Híd javaslata a választási kampány részeként, rövid távú politikai célok elérésének eszközeként született.

A Csemadok válaszlevelében nehezményezi, hogy ugyan a Kisebbségi Kulturális Alap többletforrásokat biztosít a szlovákiai magyar kultúra finanszírozásához, de a kulturális szervezet több ezer helyi és országos rendezvényeit mindez többnyire nem érintette pozitívan.

Leszögezik, hogy nemzeti közösségünk jogos igényei nem rendezhetők megfelelően pártpolitikai célból született rendelkezések meghozatalával.

A témával már korábban foglalkoztunk: a Smer-SNS-Híd koalíciójának kulturális államtitkára, Rigó Konrád december 18-án jelentette be, hogy írt egy levelet „arról a tevékenységről, ami évtizedekkel ezelőtt majdnem minden faluban és városban az alapját képezte a kulturális életnek”.

Meggyőződésem, hogy a 21. században is szükség van egy olyan állandó dotációval rendelkező kulturális intézményre, amely a magyar kultúrát igyekszik becsempészni kicsiknek és nagyoknak az életébe a magyar kultúrát Szlovákiában”
– fogalmazott Rigó Konrád, aki a közleménye alapján, a fenti témájú levelet elsősorban a csemadokos érintetteknek küldte meg, sejtetve, hogy a tevékenységükkel nem minden tekintetben elégedett.

A tavaly 70 éves Csemadok akkor úgy reagált:

a szlovákiai magyarság közművelődésének intézménye hosszú történelme alatt már többször is ki volt téve az aktuális hatalom aknamunkájának, így tapasztaltabb vezetői elsősorban a közelgő választások előtti kampány részének tekintik a vegyespárt által kilátásba helyezett törvénytervezetet.

Ma7.sk

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80