„A hűség, a hit és a magyarságba vetett erő tartotta meg őseinket” - Külhoni Magyarok
Hírek Magyarország

„A hűség, a hit és a magyarságba vetett erő tartotta meg őseinket”

„Nincs módunkban kitérni a hűség elől.” Tamási Áron erdélyi író örökérvényű gondolatával kezdte köszöntőjét szombaton Kétyen Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a bonyhádi-dombóvári térség országgyűlési képviselője a helyi székely egyesület által megvalósított kopjafaavató-ünnepségen úgy fogalmazott: a hűség, a hit és a magyarságba vetett erő tartotta meg őseinket is a száműzetésben, amelyet 1764 és 1941 között kellett átélniük Magyarországtól, Erdélytől távol, Bukovina öt falvában.

– Ez a hit és a magyarsághoz való ragaszkodás jelentette azt, hogy újra hazát lelhettek 1941-ben, 81 évvel ezelőtt Magyarországon. Annak pedig 77 esztendeje lesz nemsokára, hogy a Bácskából elmenekülve itt, a Dél-Dunántúlon találtunk végleges otthonra, hazára – emlékeztetett az államtitkár, aki ezt követően köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a kopjafa létrehozásához.

– A Kétyi Székely Hagyományőrző Egyesület nagy álma válik ma valóra. A területen, ahol most állunk a település polgármestere egy parkot álmodott meg, és mi örülünk, hogy a kopjafánk lesz ennek első ékessége – hangsúlyozta köszöntőjében Szekeres Istvánné. A civil szervezet elnöke hozzátette, a jövőben itt emlékeznek meg a bukovinai székelyek évfordulóiról. Továbbá az Andrásfalván és Hadikfalván nyugvó felmenők emléke előtt tisztelegve, rájuk gondolva is itt gyújtanak majd mécseseket. Az ősök iránti tisztelet és megbecsülés fontosságát emelte ki beszédében Illés Tibor is. A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke megjegyezte, a számos megrázkódtatást és keserves időket átélt felmenők kitartása példaként szolgál a ma élők számára.

– Ez a kopjafa főhajtás egy hányatott sorsú, sokat sanyargatott népcsoport előtt, amely keményen állta a megpróbáltatásokat. Szorgalmával pedig bizonyította: bárhol, bármilyen körülmények között megállja a helyét – ezt már Gödrei Zoltán osztotta meg a jelenlévőkkel. Kéty polgármestere arról is beszélt, hogy nagyon büszke a székely egyesületre, mert minden ügyben aktívak, segítőkészek, hozzáadnak valamint a település értékéhez. A Jakab Róbert faragta kopjafát Serban Valentin plébános áldotta meg.

TEOL

Kapcsolodó cikkek